Začarani krug NATO integracija Bosne i Hercegovine i formiranja vlasti

Vijesti 28. dec 201817:26 > 18:42
N1

NATO integracije Bosne i Hercegovine pretvorile su se u začarani krug. Ministrica odbrane smatra da nije bilo smetnji da se prijedlog Godišnjeg nacionalnog programa razmatra na sjednici Vijeća ministara. Još se ne zna hoće li po ovom pitanju ponovno zasjedati Komisija za NATO integracije.

Ovako trenutno izgleda začarani krug NATO integracija Bosne i Hercegovine i formiranja vlasti:

1. BiH je dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (05.12.)

2. BiH treba podnijeti Godišnji nacionalni program (ANP)

3. Komisija za NATO integracije ima zadatak ga ažurira, no na posljednji sastanak Komisije nisu došli predstavnici RS-a. Entitet se protivi NATO integracijama.

4. Ni Vijeće ministara nije razmatralo Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa. Ministri vanjskih poslova i sigurnosti smatrali – “nije bilo formalno-pravnih uslova.” Smatraju da ponovno treba zasijedati Komisija.

5. Istovremeno, sve je kamen spoticanja u formiranju vlasti. Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva otvoreno kazali – neće podžat mandatara, ako mandatar i parlamentarna većina ne podrže NATO put.

A ministrica odbrane smatra da nije bilo nikakvih smetnji da se na sjednici razmatra Godišnji nacionalni program – uslov za aktivaciju MAP-a.

“Ja sam kazala – nema nikakvih formalnih razloga se ne ramatra, jer Vijeće ministara je formiralo radno tijelo i ono donosi konačnu odluku. -Šta ukoliko ponovno ne dođu predstavnici RS? – Ja znam šta će raditi članovi HDZ-a, kao što su i radili u posljednje tri godine kada govorimo o evroatlantskim integracijama, intenzivno se zalagati da postignemo te ciljeve”, kazala je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Još se ne zna hoće li ovim povodom opet zasijedati Komisija za NATO integracije.

“A da li će se ponovo desiti da nema ni jednog pripadnika jednog konstitutivnog naroda i u tom smislu da se ne može donijeti odluka, to je sada hipotetičko pitanje. Da li je na sceni opstrukcija ili djelovanje zbog određenih presinga, političkih ili druge prirode, ostavljamo da se vidi. Sada u BiH imamo situaciju da je u toku konstituisanje vlasti i svi se ti procesi neminovno prožimaju. U samom sadržaju nema ništa sporno. To samo pitanje dnevnih politika, da se nešto što je sada aktualno stavi u prvi plan”, istakao je Sead Jusić, potpredsjednik Komisije za NATO integracije i zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj nacrta podrazumijeva spisak reformi iz oblasti politike, vojne odbrane, resursa, pravnih pitanja.
I vojni komentatori smatraju da kamen spoticanja leži drugdje.

“Da se primijetiti da su jako izraženi interesi velikih sila i da političari iz RS-a ne zastupaju interese RS-a i srpskog naroda, već interese Ruske Federacije”, naglasio je Nedžad Ahatović, vojni komentator.

Istovremeno, čeka se na formiranje vlasti. Zeleno svjetlo potrebno je iz Predsjedništva za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara. Podrške mandataru od članova Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda nema, ako mandatar ne podržava NATO put.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.