Dodik: Zašto i ovaj slučaj nisu povukli na nivo BiH?

Vijesti 28. dec 201817:57 > 19:56
N1

Razmatra se da predmet Dragičević preuzme Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, poručeno je ovo danas nakon sastanka predstvnika VSTS-a i banjalučkih tužilaca koji su vodili slučaj. Stigle su i osude zbog izjava Milorada Dodika da tužioci primaju plate za svoj nerad. Međutim, i Dodik je optužio Dragičevića da se udaljio od borbe za istinu i pravdu, te da je odavno u političkim vodama.

Istražne radnje u slučaju “Dragičević” bi ubuduće moglo preuzeti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ukoliko se za to steknu uslovi nakon ocjene nadležnosti. Iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva poručuju da su iscrpljeni svi istražni mehanizmi.

“U narednom periodu razmatraju da upute predmet Tužilaštvu BiH kako bi ispitalo postojanje nadležnosti za preuzimanje predmeta u ovom slučaju. O tome šta će se desiti bićete informisani od strane ovih tužilaštava u nardnom periodu”, istakao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.

Neprimjerene su izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u Tužilaštvu ne rade svoj posao, smatra Tegeltija i poziva političare se suzdrže od ocjenjivanja pravosudnih institucija. Međutim, da bi slučaj Dragičević trebalo preuzeti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine Dodik je predložio dan prije.

“Za manje slučajeve se pojavljivala priča o tome da se predmet povuče na nivo BiH. Hoćete li da vam pokažemo koliko su oni slučajeva izuzeli i povukli na nivo BiH. Zašto nisu ovaj? Zato što spekulišu s tim i hoće da se u RS upravo dešava ovakva atmosfera”, naglasio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik smatra i da je Davor Dragičević odavno u političkim vodama, te da je odbio pruženu ruku Vučića i sa Komšićem krenuo u, kako Dodik kaže, “antirepubličku aktivnost”.

Sa druge strane pripadnik Grupe Pravda za Davida koji se sumnjiči da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice ne sumnja u umješanost Policije RS u slučaj stradanja Davida Dragičevića.

“Imao sam tu malu dilemu ali sad je apsolutno nemam vidjevši kako je policija nas u roku od 24 časa sve pohvatala sa video nadzora i snimaka. Da su tako radili kada je nestao David Dragičević, David bi danas bio živ i mi ne bi imali nikakvih problema. A policija je 100% upetljana u sklanjanje dokaza”, kategoričan je Brane Milošević, osumnjičeni za napad na službeno lice – Prvda za Davida.

Milošević navodi i da su policajci nad njim primjenjivali silu, tukli ga u predjelu glave i obarali na pod. No, na novinarsko pitanje da li je on na ulicama tukao policajca nije dao potvrdan niti odričan odgovor.

(Jeste li Vi udarili policajca? “Ja sam branio dječaka da vam kažem”, kazao je Brane Milošević, osumnjičeni za napad na službeno lice.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo napada na službeno lice osim Miloševića privedene su još četiri osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.