Retrospektiva događaja iz crne hronike u 2018. godini

Vijesti 29. dec 201816:35 > 16:36
N1

Donosimo retrospektivu događaja iz crne hronike u 2018. Jesu li se Bosanci i Hercegovci u godini na izmaku osjećali sigurno, te šta o tome kažu statistički policijski podaci.

U martu ove godine Banjalučane je uznemirila vijest o nestanku dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića. Ubrzo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Borba i protesti njegovog oca, majke, prijatelja, građana u traženju i na otkrivanju istine i pravde obišla je region i svijet.

Dvadeset šesto oktobarsko jutro Sarajlije je potresla vijest o ubistvu Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Na policajce je pucano dok su bili na dužnosti u naselju Alipašino Polje. Sve se dešavalo oko 4 sata iza ponoći. Od tada do danas nadležni saopštavaju – “istraga je u strogoj tajnosti”. Na osnovu prijedloga sarajevskog kantonalnog Tužilaštva u pritvoru su tri osobe. U oba slučaja – porodice i javnost očekuju odgovore nadležnih.

“Moramo isto tako shvatiti da sigurnost i sloboda ne mogu biti u jednoj ravni – ili je više sigurnosti, a manje slobode i obratno. Mi živimo u vremenu gdje su sigurnosne prijetnje transnacionalnog karaktera, vrlo ih je teško kontrolisati i kada govorimo o najrazvijenijim zemljama svijeta. BiH tu čini napore. Mi imamo specifičan i razjedinjen sistem unutrašnje sigurnosti – 16 policijskih agencija na tri nivoa nadležnosti su dosta podjeljene, one se u određenom momentu preklapaju. S druge strane, moramo reći, u kakvom ambijentu policijske agencije rade – možemo ih pohvaliti, mada to nekada građanima izgleda da je nedovoljno”, kaže Mirza Smajić, Odsjek za sigurnosne studije FPN Sarajevo.

Među ukupno 11.824 krivična djela u prvih devet mjeseci ove godine u Federaciji Bosne i Hercegovine – izvršeno je 12 ubistava, najčešće – pištoljem, nožem, sjekirom, čekićem, jedno ručnom bombom, ostala fizičkom snagom. Izvršena su dva krivična djela protiv ustavnog poretka, dva čedomorstva, 167 samoubistava.

Statistika pokazuje da je u u ovoj godini broj izvršenih krivičnih djela, saobraćajnih nesreća i prekršaja iz oblasti javnog reda i mira – manji nego prošle godine.

“Za period januar – septembar 2018. godine na području Federacije BiH zabilježeno je smanjenje broja registrovanih saobraćajnih nesreća za 734, te smanjenje broja poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama za 38 u odnosu na isti period 2017. godine”, podaci su Federalne uprave policije.

U ukupno 19.709 saobraćajnih nesreća do septembra 2018. poginulo je 98 osoba – 60 vozača, 23 putnika i 15 pješaka. Najviše saobraćajnih nesreća dogodilo se na području Kantona Sarajevo – 7.046, a najmanje – 53 u Bosansko-podrinjskom kantonu.

I u Republici Srpskoj za 11 mjeseci ove godine manje je krivičnih djela nego u prošloj, ukupno – 7.107. Smrtno su stradale 464 osobe – više osoba u požaru ili eksploziji, a 144 zadesnom smrću. Izvršeno je 11 ubistava i 6 teških ubistava, 169 samoubistava i 11 krivičnih djela – silovanje.

“Uprkos brojnim preventivnim i represivnim aktivnostima policije broj saobraćajnih nezgoda je 9.376 – za 657 ili 7,5% više nego u istom periodu prošle godine, a povećan je i broj smrtno stradalih lica – 112. Analiza pokazuje da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda neprilagođena i nepropisana brzina kretanja i nedržanje potrebnog odstojanja”, navode iz MUP-a Republike Srpske.

U Republici Srpskoj u ovoj godini zabiježen je povećan broj krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga. U oba entiteta marihuane je zaplijenjeno u najvećim količinama u odnosu na druge opojne droge poput amfetamina, hašiša, heroina, kokaina i drugih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.