Stotine građana Sarajeva solidarisalo se sa građanima Banjaluke

Vijesti 30. dec 201821:22 > 21:26
N1

Na ulice je večeras u znak solidarnosti s građanima Banjeluke izašlo i na stotine građana Sarajeva u prosvjednu šetnju s jasnom porukom: tražimo Pravdu za Dženana, Davida i svu djecu

Od Trga Djece Sarajeva, preko ulice Maršala Tita i Ferhadije, sve do Sebilja, prošla je kolona od nekoliko stotina građanki i građana glavnog grada Bosne i Hercegovine. Kolonu je prevodio otac tragično stradalog Dženana Memića iz 2016. godine, Muriz Memić, koji je poručio kako ovo pokazuje kako pravosuđe u BiH doista ne funkcionira.

“Tražiću od Tužilaštva BiH, kada se imenuje novi tužilac u januaru, da me odmah primi sutradan poslije imenovanja, da otvore valjanu istragu. U toj istrazi da bude nadzor neko iz Evropske unije i da učestvuje moj advokat, Ifet Feraget, u toj istrazi. Tek ću onda vjerovati i u rad Tužilaštva BiH i ostalih institucija”, kazao je okupljenim novinarima Muriz Memić.

Prosvjednici traže ostavku komesara MUP-a Kantona Sarajevo Mevludina Halilovića, te hapšenje Dalide Burzić kao i hapšenje Alise Mutap.

Kako kaže Muriz Memić, inzistira da njegov advokat Ifet Feraget bude obavezno prisutan na sastanku Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, sa ambasadorima Evropske unije, kako ih Tegeltija ne bi lagao.

Memić kaže da sigurno neće dozvoliti da tužioci kupuju vrijeme kao Dalida Burzić i Zdravko Knežević.

Kako su kazali neki od prosvjednika u Sarajevu, smrt Davida Dragičevića i Dženana Memića pokazuje nesposobnost pravosudnog sistema BiH i stanja koje vlada u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku