Podignuta optužnica protiv šest osoba zbog krijumčarenja visokotarifnih roba

Vijesti 31. dec 201813:36 > 13:39
N1

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv šest osoba u predmetu presijecanja lanca krijumčarenja i rasturanja velikih količina visokotarifnih roba.

Optužnice su podignute protiv bh. državljana Amira Gudževića (1972.), Fatime Čolaković (1965.), Milorada Medana (1984.), Daliborka Novokmeta (1973.), Senada Bekrića (1968.) i državljanina BiH i Republike Hrvatske Boška Vukasovića (1964.)

Optuženi u predmetu kodnog naziva ”Pat“ se terete da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, u vremenskom periodu od 15. jula 2016. do 7. februara 2018. godine, kao pripadnici grupe ljudi nezakonito nabavljali, prevozili, međusobno razmjenjivali, skladištili, prodavali i na druge načine stavljali u promet na teritoriji BiH akciznu robu – duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su kao članovi organizovane grupe imali tačno utvrđene zadatke u činjenju krivičnih djela usmjerenih ka nezakonitoj prodaji akcizne robe.

U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u krijumčarenju velikih količina cigareta i duhana sa područja Crne Gore te su robu ilegalno distribuirali na crnom tržištu u BiH te skladištili i pripremali za krijumčarenje na područje Slovenije.

Na ovaj način optuženi su nanosili štetu budžetu i građanima BiH, a za sebe sticali nezakonitu imovinsku korist.

Prilikom izvršenih pretresa pronađena je i privremeno oduzeta velika količina rezanog duhana, različitih vrsta cigareta bez akciznih markica, kao i mobilni telefoni.

Optuženima se stavlja na teret da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249., u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. KZ-a BiH, nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. i krijumčarenje iz člana 214. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android|iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.