Vojnici EUFOR-a u BiH daleko od kuće dočekuju Novu godinu (VIDEO)

Vijesti 31. dec 201817:21 > 17:24
N1

Neće svi imati sreću da Novu godinu, barem uživo, čestitaju članovima porodica. Posjetili smo kamp Butmir i vidjeli u kakvoj atmosferi protiču praznici među vojnicima.

U Novu 2019. ne koračaju svi uz porodice. Služba je služba, pa i za vrijeme praznika. U bazi EUFORA mora se biti spreman za sve okolnosti. I ne odnosi se to samo na vojnike. Zapravo, kada govorimo o Bettine, govorimo o ljekarki, ali i o vojniku.

“Da, ja sam viša liječnica. Radim u medicinskom centru. Ovjde imamo dva medicinska tima, ako se nešto desi u okolini ili dalje, možemo se odvesti tamo autom ili odletjeti helikopterom, da bismo pružili medicinsku pomoć”, kaže Bettine Kollwinger.

Bettina će porodici praznike čestitati putem Skype-a, baš kao i Ivan. 

Meteorolog, između ostalog, otkriva da nas u prvim danima 2019. očekuje zahladnjenje, ali i da mu nedostaje Italija, supruga i dvoje djece.

“U zračnim snagama imate različite poslove, a ja sam odabrao meteorologiju, jer mi se generalno dopada geofizika…Znate, kada ste dijete, na vijestima uvijek vidite ljude koji govore kakvo će biti vrijeme vrijeme, i svi gledaju vrijeme, čak i ako idete na plažu ili na planinu, zanima vas vrijeme. To radim ovdje, prognoziram vrijeme”, poručuje Ivan Reyes.

“Bez porodice je uvijek teško, ali ovdje smo zbog posla. Znate, u vojsci postoji mogućnost da ćete neke praznike provesti daleko od porodice. Naravno, nedostaju mi… Bilo da ste muškarac ili žena na službi, morate se na to navići. Ali, tu su telefoni, tu je Skype, godišnji odmori…Dobro je…”.

Sretnu novu godinu poželjet će i Irac Rory najprije kolegama u kampu; barem uživo.

“Ja imam sve vojničke vještine, ali ovdje radim u HR-u. Sarađujem i sa uposlenicima u teretani, organizujemo sporske događaje, turnire, danas smo trčali, kako bismo na taj način ispratili 2018. godinu”, poručio je Rory O'Reilly.

“Uvijek je teško. No, nažalost, dio života vojnika je to što često praznike provodite daleko od porodice. Propustite mnogo događaja, ali zato ih cijenite kada ste prisitni. Ne uzimate porodicu zdravo za gotovo”.

U prazničnoj atmosferi, dijelit će se zato čestitke, ali i nostalgija. No, i ovdje, u kampu, Butmir, našao se način da se prazničnim simbolima, pa makar i skromno, obilježi Božić i isprati stara , a dočeka Nova godina. 

N1 pratite putem aplikacija za Android|iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.