Sretna Nova 2019. godina!

Vijesti 31. dec 201818:08 > 01. jan 2019 00:00
N1

Kazaljke su se poklopile na 00:00 sati posljednji put u 2018. godini. Pred nama je 2019. godina u kojoj vam tim N1 televizije i portala želi uspješnu i sretnu Novu godinu.

Ovaj praznik se slavi diljem cijelog svijeta, a prva zemlja svijeta koja je dočekala 2019. godinu je pacifički otok Samoa. Nakon Samoe u 2019. je uplovio i Novi Zeland.

Nova godina se obilježava u svim evropskim zemljama, a evropske i svjetske prijestolnice izdvajaju milionska sredstva za ovaj najglamurozniji praznik u godini.

U glavnom gradu BiH, Sarajevu, centralna proslava održava se ispred Vječne vatre u jezgri grada. Organizacija dočeka košta 230.000 KM, a dogovorena je zajednička promocija Grada Sarajeva i zimske turističke sezone u nekoliko turističkih centara regiona.

Kao i svake godine, tradicionalno, na ulicama Sarajeva prisutna je i muzika koju izvode Romi, a brojni građani zastaju kako bi ih nagradili kojom markom i slušali njihovo izvođenje najpoznatijih pjesama poput “Nesanice”, “Ederlezi”, “Ramo, Ramo druže moj”, ali i sevdalinki.

Uz okićene ulice, ulični prodavači na svojim štandovima pripremili su različite ukrase i poklone.

Njemačka najveća novogodišnja proslava održat će se u Berlinu kod Brandenburških vrata uz nastupe Eagle Eye Cherry i Bonnie Tyler te laserski show i vatromet u ponoć.

U New Yorku uz snažne mjere sigurnosti očekuje se do dva milijuna ljudi na Times Squareu za odbrojavanje i spuštanje kristalne lopte.

Jedanaest novinara pritisnut će tipku kako bi kugla krenula u posljednjim sekundama 2018. na svoj put prema Novoj godini., čime će se obilježiti stradanja novinara i narušene novinarske slobodea u zemlji i svijetu.

Za velike dočeke se pripremaju i Los Angeles i Honolulu a u Latinskoj Americi Buenos Aires i Rio de Janeiro bit će mjesta najluđih zabava.

Dočeci će završiti 24 sata kasnije gotovo tamo gdje su započeli u Američkoj Samoi – udaljenoj 163 kilometra od Samoe.

Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters

N1 pratite putem aplikacija za Android|iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.