Nova godina, nova poskupljenja

Vijesti 01. jan 201920:01 > 20:01
N1

Nova godina donosi i nova poskupljenja. Godinu iza nas obilježile su akcize i povećanje cijena goriva, a sada će znatno više koštati i standardna cijena polaganja vozačkog ispita.

Kutija cigareta koja je jučer koštala 4,50 KM, danas košta 4,70. Paket po cijeni jučerašnjih 6 KM, danas košta 30 ili 40 feninga više, u zavisnosti od brenda.

Džep će više isprazniti i oni koji namjeravaju sjesti za volan, nakon što na snagu stupe nove cijene polaganja vozačkih ispita. Cijena časa teorije bit će 7 KM, 2 KM skuplje u odnosu na staru, još važeću cijenu.

Nastavni čas vožnje za B kategoriju iznosit će 30,50 KM. Cijena ranije bila je 20 KM.  Ukupni troškovi, sa prvom pomoći i ljekarskim uvjerenjem, za B kategoriju bit će oko 1 600 KM. Stara, još aktualna cijena je do 1 200 KM.

”Cijena polaganja prije 20 godina, kada sam počeo da radim posao bila je oko 820 KM. Osnovna obuka bila je oko 500 KM, a sada je oko 700 KM. / Ja bih to više nazvao nekim ujednačavanjem cijena. Mi sada imamo neuređeno tržište i mi smo tražili da se ta cijena stanardizuje”, kazao je Edin Begić, vlasnik autoškole “Semafor” i potpredsjednik Asocijacije autoškola.

U Kantonu Sarajevo od danas se primjenjuje Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone. Donosi i olakšice – oslobađa se poreza osoba do 38 godina za kupovinu 30 kvadrata. Četveročlana porodica pri kupovini stana od 80 kvadrata, porez plaća samo na 5.

Zakon donosi određene poreske olakšice, međutim, i povećanje poreza ukoliko se radi o nasljeđivanju i poklanjanju, ukoliko se ne radi o nasljednicima prvog reda – supružnicima i djeci. Porez u slučaju nasljedstva bit će 8%, a u slučaju poklona 10%.

U novembru 2018. cijene su bile 1,8 % veće u odnosu na godinu ranije. Prošlu godinu obilježio je porast cijena goriva.

”Uz sve te silne namete koji su se desili u prošloj godini, a građani će se sjetiti da smo imali akcize, koje su dovele do lančanog rasta troškova života, mi realno imamo manje plate i primanja nego u prošloj godini. Cijene goriva su trebale znatno pasti u BiH s obzirom na to da smo imali veliki pad barela na svjetskom tržištu, ako gledamo njujoršku i londonsku berzu. Od oktobra je cijena barela pala za nekih 40 dolara, a u BiH smo imali simbolična smanjenja od 10 feninga. U ovom trenutku cijena goriva ne bi trebala prelaziti 2 KM”, poručio je Faruk Hadžić, makroekomist.

Da je prosječna plaća premala za noramalan život- građani već jako dobro osjete na svojoj koži. Prosječna neto plata u BiH iznosi 894. Dakle, gotovo pa dva puta manje od ukupne cijene vozačkog ispita. Ako ste pušač kojem je potrebna kutija cigareta dnevno, mogli biste potrošiti i između četvrtine i petine prosječne plaće samo na cigarete.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.