Mustafić za N1: Režim stvara drugu realnost u odnosu na istinu

Vijesti 03. jan 201909:54 > 10:05
N1

Dino Mustafić, bh. reditelj izjavio je da su Bosni i Hercegovini potrebne renesansne godine, jer ništa ne obećava da će 2019. godina biti bolja.

“Često se pitam da li ima smisla ovo što radim, kome se obraćam i gdje živimo, zbog čega ovolika količina nepravde, tuge, gorčine, bijesa…Mladim ljudima nemamo pravo da arbitriramo. To je pitanje koje će da tišti sve dane i ove 2019. godine. To je pitanje budućnosti”, kazao je.

“Curi supstanca Bosne i Hercegovine. Dobio sam nekoliko čestitki, u kojim su mi kolege iz raznih dijelova BiH rekle – sretna 2019. i naoružaj se sa mnogo strpljenja i kuveta. Trebat će nam”, naveo je.

“Mi trebamo neke renesansne godine, trebamo godine evropskog horizonta, nadanja. To nam se obećava svaki put, a onda se prolongira. Obeća nam se put ka EU i NATO integracijama – onda se to dovede u pitanje”, kazao je.

Kazao je da će činiti sve kao građanin da BiH bude tamo gdje joj je mjesto, a to je evropska porodica.

“Na izborima, kada smo dolazili pred civilizacijske dileme – da li želimo da budemo dio normalnog svijeta ili provincijalizirani, moji sunarodnjaci su birali drugu opciju. Sumnjam u drugu opciju. Očigledno je da ćemo morati osvojiti svoju slobodu. Tako sam i čestitao svojim kolegama, želim nam osvajanje slobode na Balkanu u 2019. godini”, izjavio je Mustafić.

Kada nam nedostaje slobode – kako komentariše slučajeve Dragičević, Memić i brojna druga neriješena ubistva u BiH?

“Moram reći da postoje razlike između slučajeva, ali zajednički imenitelj je nedostatak pravde, što znači da građani imaju razloga da sumnjaju u institucije sistema. Svi ti slučajevi su kompromitirali institucije. Građani mirnim protestima traže da institucije rade svoj posao. To je kuliminiralo krajem godine brutalnom upotrebom sile i nasiljem”, kazao je.

Što se slučaja Dragičević tiče – Mustafić smatra da ništa se ne priječi da se slučaj dovede kraju.

“Kada imate sistem u kojem nestaju ljudi, hapse, pišu se naručene optužnice, ljudi se batinaju na ulici – to podsjeća na latinoameričke diktature. Znamo kako su završavale”, rekao je za N1 Mustafić.

“Tri-četiri dana nema oca Davida Dragičevića, Davora. Tim građanima se ne dozvoljava dalje okupljanje, što je kršenje Ustava. Sve vodi k tome da je na djelu policijska brutalna diktatura“, kazao je Mustafić.

Dodao je da je evidentno kako neki mediji učestvuju u tome, te da su mnogi falsifikovali očigledne istine.

“Moramo se svi zapitati šta želimo od zemlje, kako ćemo reagovati i šta poduzeti”, poručio je.

Nesigurno društvo, bez reda i vladavine zakona uvodi nas u haos – što niko ne želi, poruka je Dine Mustafića.

“Režim stvara drugu realnost u odnosu na istinu”, kazao je.

Istakao je da će kao građanin učiniti sve da spriječi bilo kakav poziv na akt nasilja. Građanima je poručio da moraju biti pametni i koristiti sve dozvoljene mehanizme.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.