Obraćanje Draška Stanivukovića (UŽIVO)

Vijesti 03. jan 201911:58 > 12:02
N1

Poslanik u Klubu poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković održava konferenciju za medije ispred NSRS. Obraćanje Stanivukovića možete pratiti uživo na N1 televiziji i portalu.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka danas su potvrdili da će protiv Draška Stanivukovića (1993.) biti nastavljena istraga u redovoj proceduri, a nakon što je policija jučer protiv njega dostavila izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje nereda.

Stanivuković je, nakon ispitivanja, pušten da se brani sa slobode, jer nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje mjere pritvora predviđeni Zakonom o krivičnom postupku RS.

“Osumnjičeni je od 27. do 30. decembra 2018.godine, na teritoriji Grada Banja Luka, učestvovao u grupi većeg broja ljudi, te podstrekavao ozbiljnom prijetnjom na izvršenje nasilja, zbog čega je došlo do ugrožavanje javnog reda i mira, te ugrožavanja sigurnosti dvije osobe”, potvrdili su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Za Stanivukovićem, kao i za Davorom Dragičevićem, te još nekim osobama iz grupe “Pravda za Davida”, bila je raspisana potraga zbog sumnje da su počinili krivična djela i prekršaje 30. decembra, nakon protesta u Banjoj Luci, saopćeno je ranije iz policije.

Policija je zbog činjenja prekršaja i kršenja zakona zabranila okupljanja grupe „Pravda za Davida“, a sinoć su od njih tražili i da se ne zadržavaju ni u dvorištu pravoslavne crkve u Banjoj Luci.

“Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprječavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju RS, sva buduća javna okupljanja grupe ‘Pravda za Davida’ će biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom”, upozoreno je ranije iz Policijske uprave Banjaluka.

Iz PDP-a odbacuju tvrdnje da su oni organizatori protesta 30. decembra 

Predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP) pozvali su da se iz policijskog pritvora pusti njihov poslanik Draško Stanivuković te optužuju MUPRS-a da je prekršio Ustav koji garantuje slobodu javnog izražavanja mišljenja i o radu institucija i organa.

Tvrde da nemaju ništa s organizacijom protesta 30. decembra 2018. godine.

Poslanica te stranke u entitetskom parlamentu Jelena Trivić kaže da za dešavanja u Banjoj Luci nisu krivi građani koji protestuju, već oni koji nisu uspjeli riješiti slučaj ubistva Davida Dragičevića.

“Broj uhapšenih za ubistvo Davida Dragičevića jednak je nuli, a broj privedenih za mirne proteste je veći od 20. Mislim da i to govori dovoljno ko je kriv za nastalu situaciu”, rekla je Trivić na vanrednoj konferenciji za novinare ispred zgrade Narodne skupštine RS-a.

Tvrdi da je neustavo hapšenje građana, koji su mirno protestovali.

“Nijedna klupa, korpa, staklo ili flaša u više od 200 dana protesta nisu slomljeni. Pa ni 30. decembra. Osuđujem prekomjernu upotrebu sile koju je naredio vrh MUP-a RS, da se ljudi hapse, protjeruju, zastrašuju”, ustvrdila je Trivić.

Šef Kluba polanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Perica Pundalo je pozvao na poštivanje Ustava, osnovnih ljudskih prava i rad institucija u skladu s zakonom.

“Sve što se dešavalo posljednjih mjeseci je posljednica lošeg rada ili nerada određenih institucija”, rekao je on.

Bundalo je dodao da će za dva dana održati sjednicu Predsjedništva PDP-a, na kojoj će zauzeti stavove o svemu što se dešava u RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.