Pozitivna priča: U Goraždu posla ima za sve koji hoće raditi

N1

U Goraždu ima posla za sve koji hoće da rade. Proizvodi sa oznakom “Made in BiH” odlaze u 40 zemalja širom svijeta. Ko će slijediti njihov primjer?

U ovom gradu, kompanije niču kao gljive poslije kiše. U četiri poslovne zone posluje 50 kompanija. Sto posto orijentisana izvozu je kompanija Bekto Precisa. Već godinama proizvode sitni alat za auto, elektro i sportsku industriju. Dvadeset i šest miliona vrijedan ugovor koji su potpisali sa Fischer Sportom prije nekoliko dana, dokaz je da im vjeruju i najbolje svjetske kompanije.

Morate pratiti svjetske standarde, pratiti sva zbivanja koja se dešavaju u svijetu, morate imati sve certifikate. Ako se toga držite – cijene, roka i kvalitete, onda možete naći plasman. A mi imamo kupce koje pratimo 35 godina”, izjavila je direktorica Bekto Precisa Enisa Bekto.

Zbog ovakvih i sličnih kompanija, goraždanska privreda strahovito brzo se približava putevima stare slave. Nezaposlenih ovdje skoro da i nema. Posla ima za sve koji hoće i mogu raditi.

Goražde ima najmanju stopu nezaposlenosti u BiH. Nezaposlenost je ovdje 17 posto i taj procenat je i manji, možda za 50 posto ako uzmemo u obzir one koji aktivno traže posao. To je zadivljujući rezultat. U ovom gradu svaki dan neko dobije posao. Nekad i po 20 ili 30 ljudi”, rekao je načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Za ovaj grad entitetska linija je nepoznanica. Trbuhom za kruhom svakodnevno u Goražde dođe 250 mladih radnika iz Foče, Čajniča i Rogatice. Samo ih je u Preventu blizu 130, a ukupno Prevent Goražde upošljava 1.500 radnika.

U Preventu se, u prosjeku, dnevno otvori jedno radno mjesto. Ovi radnici dnevno sašiju oko 3.000 automobilskih garnitura za svjetsku automobilsku industriju. Gotovo da nema BMW-a, Audija, WV vozila, Opela ili Škode koji nisu presvučeni presvlakama iz BiH.

I namjenska industrija u Goraždu cvjeta. U pogonima Ginexa se proizvode inicijalne kapisle namijenjene tržištima Rusije, Amerike, Saudijske Arabije, a u pogonima Rudepa i Technology Pobjede nastaju eksplozivi za rudnike i sportska municija. Građani ne spore doprinos lokalne zajednice razvoju, ali poduzetan duh Goraždana je kažu ključan.

Vrlo je jednostavna formula uspjeha ovog grada složni su svi. Ona leži u kombinaciji uspješnih privrednika, odgovornih radnika i povoljnog poslovnog ambijenta. Činjenica da je u Goraždu firmu moguće otvoriti za jedan dan, a zemljište dobiti za jednu marku, ukoliko postoji ozbiljna namjera za ulaganje, upućuje da je ovaj mali dio BiH, mimo ostatka države, već spreman za Evropsku uniju.

Pogledajte prilog Minele Jašar.