Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog krijumčarenja migranata

Vijesti 03. jan 201914:51 > 14:58
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za krijumčarenje migranata kroz teritoriju Bosne i Hercegovine od čega su stekli imovinsku korist u iznosu od 70.000 maraka, sapšteno je iz ove institucije.

Tužitelj Posebnog odjelaza orgnaizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Usman-Ali Maqsood Ahmed zv.“Ali“, rođenog 1993. godine u Pakistanu, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru;
2. Alen Amin zv.“Kaka“, rođenog 1985. godine u Iraku, državljanin Iraka, nalazi se u pritvoru;
3. Raheem Javed, rođenog 1994. godine u Pakistanu, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru;
4. Čomor Anela, zv.“Ramo“, rođenog 1981. godine u Mostaru, državljanke Bosne i Hercegovine;
5. Čomor Adele, rođene 1981. godine u Stocu, državljanke Bosne i Hercegovine;
6. Dumančić Anne, rođene 1983. godine u Sarajevu, državljanke Bosne i Hercegovine i
7. Husković Aziza, rođenog 1962. godine u Stocu, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optužnica je podignuta u okviru operacije kodnog naziva ‘Centar’, koju su zajednički više mjeseci provodili Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, Granična policija Bosne i Hercegovine, zajedno sa drugim partnerskim agencijama u Bosne i Hercegovine i inozemstvu.

U optužnici se navodi da su se prvooptuženi i drugooptuženi kao organizatori skupine te trećeoptuženi kao član grupe, lažno predstavljali kao migranti, kako bi se kretali među migrantima i ostvarivali kontakte sa osobama koje su spremne platiti veće novčane iznose za ilegalno krijumčarenje prema zemljama Evropske unije, te istovremeno kako bi izbjegli da budu otkriveni od organa kaznenog gonjenja.

Optuženi su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u Bosne i Hercegovine, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, vršili njihov transport u Bosne i Hercegovine, smještaj na skrivenim lokacijama, te krijumčarenje prema području Republike Hrvatske, najčešće na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine, gdje bi ih predavali drugim osobama, ili uputili kako da ilegalno pređu granicu izvan zvaničnih graničnih prijelaza.

Provođenjem istrage utvrđeno je da su optuženi tokom 2018. godine izvršili krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, uglavnom državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Sirije i Indije, te ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 70 000 KM.

Optuženi su postupali protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog orgniazovanog kriminala, a počinjenim kaznenim djelima ugrožavana je sigurnosna situacija u BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranje skupine ili udruženja za počinjenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a. KZ Bosne i Hercegovine, u u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.