Da li je sve spremno za najveću sportsku manifestaciju poslije ZOI '84.

Vijesti 03. jan 201916:38 > 17:04
N1

Do najvećeg međunarodnog takmičenja, nakon Olimpijskih igara 1984. dijeli nas još 37 dana. Više od hiljadu i po sportista od 14 do 18 godina iz 46 zemalja stiže u Sarajevo na EYOF. Alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, umjetničko klizanje, hokej na ledu, brzo klizanje, snowboard i karling, discipline su u kojima će se mladi sportisti takmičiti. Iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, poruke kako je sve spremno za realizaciju najvećeg olimpijskog festivala za mlade sportiste koji će biti prilika za promociju turizma.

37 dana do početka EYOF-a. Organizacija je ušla u finale, poručuje direktor takmičenja. Trema i pitanje hoće li uspjeti ispuniti očekivanja postoji, ističe gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Ipak saglasni su da je riječ o najvažnijem sportskom događaju, koji će Sarajevo i Istočno Sarajevo vratiti na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima.

“Taj nevidljivi dio posla je zaista urađen i mislim da smo mi spremni za taj deveti februar. Nama je ostalo još da ceremonije otvaranja i zatvaranja igara proteknu na najbolji mogući, jer je to na neki način ogledalo svake olimpijade”, istakao je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

“Mislim da će Sarajlije biti ponosne posebno na ceremoniju otvaranja koja će biti na Koševu, to će biti jedan nezaboravan trenutak. Ključni trenutak za nas će biti paljenje ponovo olimpijskog plamena i trenutak kad se Grudvi, naša maskota, rukuje zajedno s Vučkom i svi ti gosti, delegacije 46, koliko će boraviti u gradu Sarajevu će biti događaj koji će ostati upamćen”, mišljenja je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Dodjela medalja i zastave narednom domaćinu EYOF-a bit će održana na stadionu Slavija u Istočnom Sarajevu. Olimpijsko selo bit će smješteno na Ilidži kako bi se ispunili zahtjevi Evropskog Olimpijskog komiteta, o potpuno izolovanom i ograđenom području sa strogo kontroliranim ulazima. Finansijska konstrukcija organizacije je zaokružena, a svoj udio imaju skoro sve institucije u Bosni i Hercegovini, od Vijeća ministara, preko entitetskih vlada, Vlade Kantona Sarajevo do gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo.

“Svi njihovi budžeti su planirali dio finansijskih sredstava. Nama je još ostalo da Vlada Republike Srpske još za organizacioni dio budžeta očekujemo milion i 500.000 maraka, da nam se doznači”, naglasio je Senahid Godinjak, direktor EYOF-a.

Kako bi mladi sportisti imali sve uvjete za što bolji rezultat uložena su značajna sredstva u adaptaciju postojećih i izgradnju novih borilišta.

“Ta sredstva za infrastrukturu su bila, kada je Republika Srpska u pitanju, 2,5 miliona maraka, kojima su se spremala borilišta na Jahorini za alpsko skijanje, na Dvorištima za biatlon, za nordijsko skijanje i montaža vještačkog leda u dvorani ‘Peki’ na Palama, za disciplinu karling”, ukazao je Vuković.

Upravo ulaganje u borilišta za zimske sportove bit će vrijedna zaostavština EYOF-a, dodaje Vuković. U toku su završne pripreme na borilištima, a najintezivniji radovi trenutno su na postavljanju ledenih ploha u Zetri, Skenderiji i dvorani ‘Peki’ na Palama. Testna takmičenja počinju 15. januara.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.