Snijeg uzrokovao mnogobrojne probleme širom BiH (VIDEO)

Vijesti 03. jan 201917:38 > 17:38
N1

Stanovnici dvadesetak sokolačkih sela od jutros su bez struje, jer je dio dalekovoda Kaljina bez napona zbog jakog vjetra i snježnih nanosa, a teško je i u selima srebreničke opštine Luke i Krušev Do gdje već dva dana borbu vode sa visokim nanosima snijega.

U Istočnom Sarajevu jučer je došlo do lančane saobraćajne nezgode i to lošoj režiji nadležnih službi, sudeći prema iskustvu Aleksandra Vasiljevića, učesnika nesreće sa snimka.

“Auta su jednostavno počela da se nižu jedno na drugo. Uzrok je svima poznat – neočišćen put, led na cesti. Došlo je do kolapsa – deset vozila nanizalo se jedno na drugo. Nažalost, prije par godina desio se sličan udes na dnu ulice – isto lančani sudar. Bio je isti uzrok – neočišćena ulica. Inače, ova ulica je jako frekventna, ali službe koje su zadužene da čiste, zakazale su, kao i u velikom broju slučajeva. Šest sati nakon udesa, ulica i dalje nije bila očišćena”, priča nam Vasiljević.

A u neposrednoj blizini, isti dan, u istoj opštini, sličan film, ali drugi scenario.

“Nekih 200 metara odavde, u susjednoj ulici, također je bio lančani sudar, gdje su se vozila nizala jedna na druge”, kaže Vasiljević.

Na istom mjestu danas drugi prizor – prohodne i očišćene ceste. Jučerašnje nesreće nisu imale fatalne posljedice, no kod nadležne službe nismo dobili odgovor na pitanje o eventualnoj odgovornosti:

Iz Komunalnog preduzeća “Rad” u Istočnom Sarajevu još nema odgovora na naš upit – imaju li jučerašnji lančani sudari na području Opštine Istočno Novo Sarajevo veze sa čišćenjem snijega na cestama?

Iako je rečenica “Snijeg je iznenadio službe” postala poznata zimska poštapalica, u KJKP “Rad” kažu da novi snijeg nije donio nove probleme u odvijanju saobraćaja u Sarajevo. No, u opštinama Stari Grad i Centar bilo je problema u čišćenju 9 ulica, dijelom i zbog nepropisnog parkiranja.

“Javni gradski saobraćaj odvija se bez ikakvih poteškoća. Očišćene su ulice prvog i drugog prioriteta, ali je fokus stavljen na ulice 3. i 4. s tim da se popravljaju ulice 1. i 2. prioriteta, s obzirom na to da snijeg još pada. Apelujemo prema vozačima da parkiraju vozila na adekvatna mjesta i način, kako službe ne bi imale probleme prilikom obavljanja svojih zadataka na terenu”, Mirza Ramić, portparol KJKP “Rad”

Vozači, oprez. Nema šale sa snijegom, posebno u planinskim predjelima:

“Zbog loše vremenske situacije jučer i danas, povećan je broj saobraćajnih nezgoda, tako da savjetujemo oprezniju vožnje i savjetujemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme”, kaže Ksenija Selimović, BIHAMK.

S obzirom na to da se vožnja po snijegu pretvara u izazov, a jučerašnji snimci pokazuju i da je opasna, vrijedi savjetovati oprez. Padavine se očekuju i narednih dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.