Ministar MUP-a KS: Imam namjeru da uradim nešto dobro, nadam se da ću uspjeti

Vijesti 03. jan 201917:39 > 17:41
N1

Novi ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Admir Katica gostujući u Danu uživo na N1

“Želim da uradimo nešto dobro, spreman sam na to, kritikujte me, spreman sam da budem ponižen ako ne uspijem učinit ono što sam zamislio da učinim, a spreman sam, ako Boga da, da postignem dobre rezultate”, kazao je Katica na početku gostovanja na N1.

“Riješen sam u tome, mislim da imam dobre ideje i dobru viziju kako bi to trebalo izgledati i nadam se da ću u tome uspjeti”, poručio je on.

Kako je kazao, reforma policije u Bosni i Hercegovini nije dovršena.

Na upit da li je situacija alarmantna kada je u pitanju sigurnost u Kantonu Sarajevo, Katica je kazao da je došlo do drastične promjene nakon ubistva dva policajca krajem oktobra prošle godine.

“Nakon tog slučaja mi imamo jedan veliki pad tih krivičnih djela”, naveo je ministar MUP-a Kantona Sarajevo.

Govoreći konkretno o slučaju ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, Katica je kazao da kao ministar nema operativne nadležnosti.

“Jedan od policijskih principa moderne policije jeste da policija bude operativno i finansijski samostalna u svom radu. Nema uticaja politike. Ono što ću ja uraditi jeste da ću pokušati izgraditi takav sistem koji će policiju postaviti na zdravije noge. Bio sam za Novu godinu sa našom policijom i može se reći da u našoj policiji ima izvrsnih ljudi, izvrsnih policajaca. Najvažnija je organizaciona reforma, ali i reforma znanja”, poručio je ministar Katica.

Govorio je i o svom mandatu i funkciji na koju je tek stupio.

“Ako budem radio kako treba, neka budu četiri godine, ako ne budem radio kako treba, neka bude jedan mjesec. Imam dobru namjeru da uradim nešto dobro i nadam se da ću u tome uspjeti”, naveo je on.

Za kraj je kazao da sigurnost puno zavisi kakve ljude proizvodimo kroz obrazovni sistem, da li imamo zdravu porodicu, kakvi su nam učitelji i nastavnici, te koliko su naše ustanove odgojne.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.