Šta BiH očekuje u 2019. godini?

Vijesti 03. jan 201917:50 > 17:54
N1

Nije izvjesno kada će doći do dogovora o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, te hoće li biti prihvaćeno ime SNSD-ovog kandidata za mandatara. Neizvjesnost i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sudeći prema porukama dijela stranaka – neće se učestvovati u formiranju Doma naroda Federacije BiH sve do odluke Ustavnog suda BiH. Sjednica je planirana za 31. januar, ali dnevni red neće biti poznat prije pripreme i zvaničnog zakazivanja.

U postizbornu 2019. godinu Bosna i Hercegovina je ušla bez potpuno formirane vlasti. Nekoliko nivoa, još više uslova. Nije izvjesno hoće li i kada SNSD-ov Zoran Tegeltija dobiti podršku kao mandatar za sastav Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

“Ja nemam ništa protiv tog imena, ali oko tog imena se mora okupiti parlamentarna većina od najmanje 22 zastupnika koja mora imati jasan program, a to je – stabilizacija prilika u ovoj zemlji, evropski put, NATO put BiH i ekonomske reforme. To su uvjeti pod kojima ću ja dati glas za tog kandidata. Mislim da je stvar potpuno jasna”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

“Kada dođete u poziciju da se bira predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zakon kaže da je 15 dana nakon konstituisanja Kolegija Predstavničkog doma – Predsjedništvo BiH obavezno da predloži kandidata. Tih 15 dana je davno prošlo. Ja sam pokušao da sazovem sjednicu Predsjedništva, gospodin Džaferović i Komšić su rekli da se to malo sačeka. To njihovo malo me podsjeća na ono da krenemo da nigdje ne stignemo. Ja ne mogu da prognoziram”, izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prognoze su, nakon odluke Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, neizvjesne i za ovaj nivo vlasti. Dio stranka, sudeći nakon prvih reakcija, neće učestvovati u formiranju Doma naroda Federacije BiH sve dok Ustavni sud BiH ne odluči o tome – da li je odluka Centralne izborne komisije BiH u skladu sa Ustavom.

“Moje prognoze su za federalnu vlast – kraj marta, možda za Vijeće ministara i duže jer će sigurno biti ovih trzavica oko uslovljavanja – hoće biti MAP-a, neće biti MAP-a. Onda niko neće govoriti o evropskom putu Bosne i Hercegovine za koji ja cijenim da je 2019. izgubljena godina. Nismo još poslali ni dodatne odgovore na upitnik, a treba jasno kazati da su izbori za Evropski parlament ove godine i novu Evropsku komisiju tako da sumnjam da će u 2019. BiH biti na njihovoj agendi”, kazao je Almir Terzić, novinar.

O evropskom putu Bosne i Hercegovine u Briselu bi se trebalo ozbiljnije raspravljati tek po dostavljanju dodatnih 655 odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Hoće li članovi državnog Predsjedništva ili samo predsjedavajući Milorad Dodik krajem januara krenuti put Brisela zavisiće i od toga – hoće li odgovori biti spremni. Priprema odgovora je u finalnoj fazi saopštili su za N1 iz Direkcije za evropske integracije – 34 od 35 radnih grupa završile su tehničku finalizaciju odgovora, a sve, najprije, treba razmotriti Komisija za evropske integracije.

“Nakon što se svi tehnički finalizirani odgovori dostave i prevedu slijedi procedura potvrđivanja na svim razinama vlasti kako bi prijevodi sveobuhvatnih odgovora nakon potvrde i u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine mogli biti upućeni Europskoj komisiji. U ovom dijelu procesa ključno je da sve radne skupine žurno završe aktivnosti na pripremi odgovora, te da se ti odgovori dostave Europskoj komisiji u najkraćem mogućem roku. Pouzdanu procjenu kada će cjelokupan proces biti kompletiran nitko nije u mogućnosti dati”, stoji u odgovoru Direkcije za evropske integracije Savjeta ministara BiH.

Kako N1 saznaje sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj bi se trebao razmatrati Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH, čiji je predlagač Komisija za NATO integracije, biće održana 15., a ne 10. januara.

Ministri Igor Crnadak i Dragan Mektić nisu komentarisali kako će se izjasniti o ovom Prijedlogu. Vladajući SNSD u Republici Srpskoj ostaje pri stavu da će poštovati Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.