Savjet ljekara: Kako se zaštititi od prehlade u hladnim danima

Vijesti 04. jan 201907:42 > 07:47
N1

Specijalista urgentne medicine dr. Azra Pašić iz Hitne pomoći u Sarajevu za N1 je govorila o prevenciji prehlade u predstojećim danima.

Da li je bilo mnogo intervencija za Novu godinu?

“Zbog tradicije sa jelom i pićem, bilo je i naših intervencija, kako kućnih posjeta tako i pacijenata koji su dolazili ovdje tražiti pomoć. Mnogi su se žalili na povišen pritisak što je povezano sa vrstom hrane koja se konzumira u ovom periodu”, kazala je i dodala:

“Izbjegavajte puno masne hrane i hranu sa puno šećera. Potreban je malo drukčiji režim ishrane, neko čišćenje nakon ovih praznika”.

Pašić je kazala da počinje sezona prehlade i gripe.

“Počinje sezona prehlade, ono što građani mogu uraditi jeste adekvatna zaštita pri izlasku vani; šalovi, kape. Pacijenti koji su hronični bolesnici ne bi trebali izlaziti ujutro i naveče, što zbog potencijalnih padova i povreda, što zbog hladnog zraka. Dosta je virusa, treba izbjegavati i zatvorene prostore, sredstva javnog prevoza ukoliko je moguće. Ujutro stanove treba provjetriti, radi svježeg zraka”, istakla je dr. Pašić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.