MUP RS: Pojačane mjere bezbjednosti zbog proslave Dana RS

Vijesti 04. jan 201911:59 > 12:03
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom proslave 9. januara, Dana Republike Srpske, preduzima pojačane mjere bezbjednosti u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu.

“Pozivamo sve građane Republike Srpske da dođu u Banjaluku, da Dan RS proslavimo u miru i dostojanstveno”, navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Građanima koji budu željeli da prate svečani defile koji će biti održan u Banjaluci u srijedu, 9. januara MUP RS savjetuje da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete.

“Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument”, saopšteno je iz MUP-a RS.

U cilju bezbjednosti učesnika, 9. januara na području grada Banjaluka zabranjena je upotreba dronova.

Narodna skupština RS-a krajem 2016. godine usvojila je Zakon o Danu RS u kojem se navodi da se “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”, kao i da se on obilježava i praznuje kao sekularni praznik. Prema ovom Zakonu Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja.

Do donošenja Zakona o Danu RS-a došlo je nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike.

Nakon toga je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, a referendum je održan 25. septembra 2016. godine iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a danas je saopšteno da je 9. januar republički praznik, neradni dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.