Građani nezadovoljni, a nadležni tvrde: Radimo sve da ulice budu prohodne

Vijesti 04. jan 201916:16 > 16:17
N1 (Ilustracija)

Snijeg je idalje jedna od glavnih tema u dijelovima zemlje koji su njime prekriveni ovih dana. Nezadovoljstvo građana radom nadležnih službi je svakog dana sve izraženije, međutim nadležni kažu da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom i mogućnostima. U međuvremenu i upozorenje kantonalne inspekcije - uklanjanje snijega sa pločnika i posipanje pločnika ispred individualnih i stambenih objekata u vlasništvu građana vrše njihovi vlasnici.

Prohodne i očišćene ceste u zimskom periodu u Bosni i Hercegovini sve su više misaona imenica. Tako je barem iz perspektive građana, koji na društvenim mrežama izražavaju nezadovoljstvo. Iz nadležnih poduzeća tvrde, sve se odvija po planu, poledica uobičajena.

“Konkretno, ulice se čiste prema prioritetima. Čujemo informacije prema stanovnicima da se ne kreću nigdje ako nemaju prijeku potrebu upravo zbog minusa ovih dana. Sutra se najavljuje i minus 15 stepeni. U tom periodu neminovnost je da se javi i poledica na saobraćajnici ili trotoaru”, kazao je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP “RAD”.

A Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo napominje sve pravne i fizičke osobe da su, u skladu sa odredbama Zakona o komunalnoj čistoći, dužni vršiti čišćenje i uklanjanje snijega.

“Uklanjanje snijega i posipanje pristupnih puteva i pločnika oko zgrada na površini koja nije javna vrši preduzeće ili druga pravna osoba kome je zgrada povjerena na upravljanje i održavanje. Sa krovova se moraju ukloniti snijeg i led, kada predstavljaju opasnost za prolaznike, stanare ili same zgrade. Čišćenje, kao i uklanjanje snijega i ledenica vrše upravitelji, odnosno vlasnici individualnih objekata, a za poslovne zgrade njihovi korisnici”, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Svako kršenje odredaba Zakona o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo na terenu evidentiraju komunalni redari kantonalnih javnih preduzeća, a kazne za fizičku osobu iznose od 100 do 1.500 maraka, za obrtnike od 500 do 2.500 maraka, za pravnu osobu od 1.000 do 6.000 maraka, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 500 do 2.000 maraka.

Zimska sezona ujedno je i sezona prehlade i gripe, međutim to nije glavni razlog za povećan broj pacijenata. Najveći je, naime, broj onih koji su zadoboili povrede padom na led I koji se javljaju u ambulantu za povrede u Hitnoj medicinskoj pomoći.

“Ono što građani mogu uraditi je adekvatna zaštita pri izlasku vani. Oni koji su hronični bolesnici, ne bi trebali izlaziti ujutro vani – što zbog poledice i opasnosti od padova, što zbog hladnog zraka koji će onda uzrokovati skupljanje krvnih sudova”, kazala je Azra Pašić, specijalistica urgentne medicine.

Za prohodnost, snijeg se treba ukloniti i sa tramvajskih, autobuskih, trolejbuskih, kombi i željezničkih stajališta, tramvajskih i željezničkih pruga, te benzinskih stanica. Na nadležnima je da se uhvate u koštac sa svim godišnjim dobima.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.