Postaje li put do kandidatskog statusa sve teži?

Vijesti 04. jan 201916:45 > 16:46
N1

Put Bosne i Hercegovine do kandidatskog statusa postao je teži s prvim danima ove godine. Rumunija koja je preuzela predsjedanje Unijom neće se baviti pitanjem Zapadnog Balkana. Zahtjevi naših političara za što bržim kandidatskim statusom bi mogli barem ove godine ostati nedosanjani san.

Iako je bilo najavljeno da će Predsjedništvo u Brisel putovati krajem januara, od toga zasad nema ništa jer odgovori i dalje nisu spremni, ipak entuzijazam ostaje.

“Pa ne trebam ja kao poštar da idem u Brisel i da nosam to. Ima ta izjava koja je donesena, svima je dostupna i objavljena na sajtu Predsjedništva i mi želimo da što prije dođemo do kandidatskog statusa. Ako je baš odlučujuće moj dolazak u Brisel da dobijemo kandidatski status, evo ja sam spreman da odem tamo i da budem deset dana ako treba”, kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Njegov kolega Džaferović pak ističe da ko god bude predsjedavao novim Vijećem ministara mora aktivno raditi na evropskom putu.

“Ko kani dobiti mandat, evo recimo od Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mora imati jasan plan i program u kojem se između ostalog vanjskopolitička opredjeljenja moraju poštovati. To je evropski put i NATO put. Inače sve drugo bi izlazilo izvan legalnog postupanja”, istakao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Realnost je da Bosna i Hercegovina i region nisu na dnevnom redu evropskim političarima ističe Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Evropska unija sama po sebi zauzeta nekim drugim stvarima koje se dešavaju unutar Unije, migrantska kriza, Brexit, pitanje gdje ide cijela ta ideja evropske unije, jačanje desničarskih pokreta u Evropskoj uniji. Zauzeta dakle nekim drugim poslovima pomalo je cijeli region pa i Bosnu i Hercegovinu gurnula u drugi plan”, kaže Komšić.

Da proširenje unije nije, niti će biti na dnevnom redu ove godine, potvrdio je nedavno i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Idući sastanak da bude 2020. negdje u evropskom tjednu otprilike, želimo malo i tu simboliku da, 20 godina od Zagreba-evropski tjedan, novi parlament, nova komisija, novi predsjednik Evropskog vijeća, nadamo se tada finaliziran finansijski okvir dati jedan novi impuls zemljama koje imaju tu ambiciju”, navodi Plenković.

Nakon Rumunije predsjedavanje Unijom će preuzeti Finska koja neće biti sklona razgovorima o Balkanu. Prvo predsjedanje Hrvatske polovinom 2020. će naslijediti Njemačka pa bi se onda mogao očekivati i jači angažman unije na prostoru Balkana.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.