Radanović dala izjavu, PDP negira zavjere, Perišić ponovio: Obojena revolucija

Vijesti 04. jan 201917:34 > 17:41
Anadolija

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka podnijeli su Osnovnom sudu u Banjoj Luci zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv tri lica, organizatora javnog skupa "Podrška Pravdi za Davida". Pored prekršajne, postoji i krivična odgovornost, navode iz policije. Istovremeno je kriminalistička policija ispitala majku stradalog Davida Dragičevića, Suzanu Radanović, zbog sumnji da je počinila krivično djelo neovlašćeno prisluškivanje i snimanje.

U Policijskoj upravi Banjaluka, devet ujutro, Suzana Radanović u prisustvu advokata dala je izjavu pod sumnjom da je učinila krivično djelo, te nezakonito snimala pataloga Željka Karana.

“Bili su korektni veoma su ažurni i nadam se da će isto tako ažurni biti i u rješavanju ubistva moga sina”, kazala je nakon ispitivanja.

“Suzana se ne osjeća krivom, niti smatramo da je počinjeno ikakvo djelo, takvu izjavu je i dala”, dodao je Milan Malešević, Suzanin advokat.

Suzanu je kaže prijavio patolog Željko Karan, kojeg porodica Dragičević sumnjiči da je nesavjesno radio obdukciju tijela njihovog sina, što je istragu odvelo u pogrešnom smjeru.

Karan je sve navode ranije negirao, a i proces protiv njega zbog nesavjesnog rada u predmetu Dragičević je obustavljen.

U međuvremenu dok se ne zna gdje je Davor Dragičević, ne prestaju ni političke reakcije na slučaj.

Opoziciona Partija demokratskog progresa čiji su članovi hapšeni posljednjih dana, je na sjednici Predsjendištva zaključio da je narušena bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj, osudili su brutalnost policije, zatražili ostavku ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, ali i prestanak obračuna sa neistomišljenicima i grupom ‘Pravda za Davida’.

Negiraju da su spremali navodni državni udar.

“Nije bilo nikakve zavjere, nikakvog državnog udara nije bilo, to su najobičnije izmišljotine iz kuhinje SNSDa- iz režimskih medija. Državni udar, ako bismo o njemu govorili je izvršio SNSD koji je privatizovao pravosuđe, javni servis, MUP”, istakao je Igor Crnadak, član Predsjedništva Partije demokratskog progresa.

S druge strane, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, Srđan Perišić tvrdi da je u najavi bila obojena revolucija i prevrat u Banjaluci.

“Stratezi obojenih revolucija, koji već devet mjeseci neuspješno pokušavaju da izvrše prevrat u Banjaluci, mogu preći na krajnje ekstremne oblike rušenja vlasti u Republici Srpskoj kao što su likvidacije pojedinih prozapadnih političara i istaknutih javnih ličnosti da bi za to bila optužena vlast Srpske”, kazao je Perišić u telefonskoj izjavi, te dodao:

“Pokrenute su demonstracije pod parolom da je najviša vlast u Srpskoj korumpirana i da ona stoji iza ubistva Davida Dragičevića, angažovane su lažne nevladine organizacije, plaćene iz inostranstva, da regrutuju ljudstvo u protestima, angažovani su korumpirani mediji u BiH i okruženju da održavaju tenzije, vršena je stalna primitivna satanizacija Dragana Lukača i Milorada Dodika, posljednjih dana gledali smo harangiranje mase i izazivanje šokantnih događaja.”

David Dragičević stradao je pod nerazjašnjenim okolnostima u martu 2018.godine. Zbog njegove smrti koju je policija prvobitno proglasila zadesnom, slučajnom pokrenuti su protesti, koji u Banjaluci traju 285 dana.

Vodio ih je otac stradalog mladića Davor, koji je nestao u nedjelju, nakon protesta i tokom policijskih hapšenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.