Višković najavio skoro formiranje "međunarodne komisije za Srebrenicu"

Vijesti 05. jan 201915:36 > 15:38
AFP

Predsjednik Vlade bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković najavio je da će ovih dana biti formirana međunarodna komisija koja će istražiti šta se dešavalo tokom rata na području Srebrenice, uključujući i stradanje srpskog naroda na tom području.

“Nadam se da će poslije toga istina biti malo drugačija i da ćemo je kao takvu prezentovati međunarodnoj zajednici pa poslije toga, nadam se, da će sud i tužilaštvo uvažiti te činjenice”, rekao je Višković novinarima u Bratuncu.

Entitetski parlament je prije nekoliko mjeseci ukinuo, kako ga je nazvao Višković, raniji „sramni izvještaj o Srebrenici“.

Srna

U zaključcima, koji su usvojeni 14. augusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje bošnjačkih i hrvatskih poslanika Koalicije “Domovina”, odbačen je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS da povuče navedeni izvještaj, što je ona i uradila te utvrdila metodologiju rada Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.