Reakcije na aferu koja je uzdrmala BiH

N1

Ne stišava se bura koju je izazvao tekst magazina Žurnal, a u vezi sa kupovinom diplome srednje tehničke škole obrazovne institucije "Multilingua" iz Sanskog Mosta. Reagovala je ljekarska zajednica, upozoravaju, kupovina bilo kakvih diploma je opasna, a posebno je opasna kupovina diploma medicinske struke. I dok stručnjaci upozoravaju, nadležne institucije ćute. Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ministarstva obrazovanja USK, ali i škole "Multilingua" i danas bez komentara.

Ako imate 2.500 KM, dvije sedmice i želju da dobijete diplomu srednje škole, uz pomoć posrednika, bez mnogo muke, u Bosni i Hercegovini je možete dobiti. Dokazao je ovo tim novinara magazina Žurnal.

Novinari Žurnala razgovaraju sa Pehlivanovićem…

“Gospodine Pehlivanović, na žalost niste uhapšeni, a mi smo ovo uradili samo da pokažemo da radite ovaj posao. Mi smo novinari magazina Žurnala. Vi možete ako želite da govorite za naš magazin. Željeli smo da pokažemo da se ovo radi, i da Tužilaštvo šuti”…

Novinarka Azra Omreović je od posrednika Senada Pehlivanovića za samo 17 dana uspjela da kupi diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta. Iz ljekarske zajednice upozoravaju, činjenica da se radi o diplomi medicinske struke posebno zabrinjava.

“To je izuzetno opasno. To nisu ustvari zdravstveni radnici, to su priučeni ljudi koji su samom činjenicom da su kupili diplomu neodgovorni, i kako smijete njima dati svoj život i svoje zdravlje u ruke?”, pita se Dragan Stevanović, doktor medicine.

Ovo nije prvi put da se u bh. javnosti govori o instant diplomama. O problemima obrazovnog sistema pisala je i novinarka CIN-a Renata Dragić.

“Sudeći prema komentarima čitatelja na taj tekst čini mi se da je to nekakva raširena pojava i kupovina i srednje škole i fakultetskih diploma, ali dok god ima potražnje biće i ponude. Mi smo isto tako vidjeli i jako puno komentara čitatelja u kojima se relativizira slučaj. Kao ljudima je potreban posao. Relativiziranje i odbrana toga”, navodi Dragić.

“Oni moraju poznavati lijekove koje daju, kako primjeniti lijek, lijekovi se ne daju tek tako iz pakiranja. Potrebno ih je i razrijediti prije davanja, različiti su načini primjene. Sve je to što jedna medicinska sestra ili tehničar, moraju znati prije nego što pristupe pacijentu”, pojašnjava Marina Berberović, predsjednica sindikata doktora medicine HNK.

Magazin Žurnal još piše da je sva dokumentacija na osnovu koje su i snimili priču u vezi sa kupovinom diploma bila na raspolaganju Tužilaštvu Bosne i Hercegovine:

“Iz Tužilaštva BiH nismo dobili odgovor da li, i šta rade, a u vezi sa aferom ‘Diploma’ koju je otkrio magazin Žurnal. Iako smo juče poslali dopis, poručili su da ćemo odgovor dobiti u ponedeljak, zbog prazničnog rasporeda rada, ali i zbog vikenda”.

Sličan odgovor smo dobili i iz Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona. Na broj telefona obrazovne institucije koja je izdala diplomu “Multilingue” ne žele da govore.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.