Ako je na Badnji dan bilo hladno – biće dobra godina

Anadolija

Pripreme za Božić počele su rano jutros kada domaćin u porodici ide u šumu da usječe hrastovo drvo - Badnjak, a završiće se na Božićno jutro kada domaćica ispeče pogaču-česnicu. Ekipa N1 Televizije posjetila je selo Petrovići i porodicu Tuševljak.

Badnjak pred kućom. Posna trpeza, naložena vatra. Poslednje pripreme za proslavu Božića su u toku. Porodica Tuševljak ovaj praznik dočekuje zajedno. U selu Petrovići iz koga potiču svi se okupe.

“Ovdje je familija, tu mi je brat, moja dva sina, bratići, imamo pet zaoblica. Danas je Badnji dan, uobičajno, tradicionalno pečemo”, priča Milan Tuševljak.

Zajedno su rano jutros išli po Badnjake. Sa istom radošću dočekuju Božić kao i generacije prije njih.

“Tako je i moj djed isto radio kao što ja sad radim, i samo je to tradicija nastavljena. I sada ja učim sinove da to rade”, dodaje Tuševljak.

Badnji dan je poslednji dan posta, tako da će tek sutra probati pečenje. Danas na stolu posna hrana, riba, salata, pogača.

“Ujutro se priprema česnica, ustanem rano. Tako je radila moja svekrva, Milanova mama, i tako radim i ja. Pripremam česnicu, Mile će isjeći zaoblicu, sarma je već spremna, torte, kolači, pita, slatka pečenica – sve ono najljepše treba da se iznese za Božićno jutro”, otkriva Vesna Tuševljak.

Nezaobilazno je i crno vino, ali domaća rakija.

“Mi se više radujemo ovom našem druženju nego onome što će biti na stolu, ali eto i to – ugodno sa korisnim”, kaže Vesna.

Pored običaja za Božić se vežu i brojna vjerovanja. Između ostalog se vjeruje da će ako je na Badnji dan hladno, godina biti dobra. Jutros je u ovom selu bilo -4 stepena.

Atmosfera koju smo mogli osjetiti u porodici Tuševljak širi se cijelim mjestom Petrovići. Ispred skoro svake kuće mogu se vidjeti ražanj, Badnjak, i ljudi koji nazdravljaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.