Krulj: Nije bitno kako ćemo postiti, važnije je da "ne jedemo" jedni druge

Vijesti 07. jan 201909:00 > 09:03
N1

Čovjek nije čovjek ako nije spreman dati ili zatražiti oproštaj. Bitno je da smo spremni na praštanje jer bez toga nema bolje budućnosti, u svim odnosima od porodice, komšiluka do odnosa u društvu, kazao je za N1 paroh mostarski Radivoje Krulj.

Vaša božićna poruka je često optimizam i radost, rad na kvalitetnijem životu svih nas. Da li je ista poruka i ove godine, ili biste vjernicima poželjeli nešto drugo?

Šta više poželjeti od mira, sreće, napretka…to je univerzalna božićna poruka. Isus daje poruka da je Bog sa nama, ako je Bog sa nama kako da ne budemo srećni. To je suština praznika.

Od 25. decembra je krenulo blagdansko raspoloženje, nastavilo se sa Novom godinom. Zašto ne možemo biti sretni tokom cijele godine kako što smo ovih dana?

Zato što smo mi ipak ljudi, ljudi smo od krvi i mesa. Bitno je da se inspirišemo i da se toga sjetimo tokom ovih praznika.

Poruka Božića su ljubav i mir, složićemo se da nema Božijeg mira gdje nema opraštanja? Jesmo li spremni za oprost?

Čovjek nije čovjek ako nije spreman dati ili zatražiti oproštaj. Bitno je da smo spremni na praštanje jer bez toga nema bolje budućnosti, u svim odnosima od porodice, komšiluka do odnosa u društvu. To je temelj.

Vi ste paroh, ljubitelj rok muzike, ljubitelj fudbala. Netipičan paroh, reklo bi se. Koliko robujemo predrasudama u Bosni i Hercegovini?

Predrasude su opasne. Kako kaže naš narod – nije sve što oči vide. Kada se otvorimo onda će i presude razbijati.

Da li se običaji poštuju bez obzira na brz ritam života. Zahvaljujući običajima, “usporimo” li za blagdane?

Običaji i služe da bi prodrli do suštine praznike, ali ne trebamo robovati običajima. Najvažnije je da volimo jedne druge, da želimo dobro jednima drugima, da prodremo u suštinu, u bit praznika. Na običajima ne treba insistirati. Djeci i mlađima treba usađivati ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. Ako budemo robovali običajima, a ne budemo usađivali tu ljubav, onda uzalud su običaji.

Evo, kod božićnog posta gleda se da li ćemo postiti ovako ili onako, da li ćemo jest ovu ili onu hranu – mnogo je važnije da “ne jedemo” jedni druge. Onaj koji se zove vjernikom, a ne ispunjava ono što se od njega traži da voli drugoga, onda je lažac.

Koji je za Vas najljepši božićni običaj?

Najljepši je darivanje ljubavi, to vezivanje međusobno i davanje poklona, jer ljubav je samo onda kada se daje – to je naljepši običaj.

Zabrinjavali Vas odlazak mladih?

Kako da ne. I ovdje u Mostaru smo mala zajednica i kada se takva zajednici osipa onda je to zabrinjavajuće. Ali ne trebamo očajavati.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.