Hrizostom: Proslava rođenje spasitelja i skupitelja svijeta

Vijesti 07. jan 201912:36 > 12:37
Anadolija

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu da Hristovo rođenje treba da bude podsticaj za ljubav prema Bogu, ali i prema svakom čovjeku.

“Svi smo mi po slici i prilici njegovoj i nastali. Zato je on i došao da nas spasi, da povrati prvobitnu slavu i ljepotu našim životima – našim bićima”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Pozdravljajući vjernike mitropolit Hrizostom je istakao da je ovo dan kada se proslavlja rođenje spasitelja i skupitelja svijeta, koji je unizio sebe da bi ljude uzvisio i spasio.

“Neka je svima nama, kako u crkvama, tako i domovima, u porodicama, društvu, državi srećno i blagosloveno, da nam bude na spasenje Hristovo rođenje”, istakao je Hrizostom u današnjoj besjedi.

On je poželio sve najbolje u Novoj godini, da ljudi budu živi, zdravi uz tradicionalni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi – Vastinu se rodi”.

Vjernicima je danas pročitana i Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Anadolija

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je prisustvovao liturgiji u Sarajevu izjavio je novinarima da želi da mir Božiji zaista zaživi među ljudima.

“Da pokušamo graditi i razumijevanje i suživot da bismo istinski bili što učinkovitiji u izgradnji mira na ovom svijetu”, istakao je kardinal Puljić.

Među vjernicima koji su prisustvovali svetoj liturgiji u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu bila je i Savka Kalaba, koja živi u ovom gradu od 1959. godine.

“Ovo je najsrećniji dan. Na Božićnu liturgiju dolazim svake godine pa i pored hladnoće, to je nešto što ne propuštam. Mir Božiji, Hristos se rodi, neka je srećan i blagosloven praznik“, rekla je Kalaba.

Vjernici su se, nakon višenedjeljnog posta, danas pričestili i slavlje najradosnijeg hrišćanskog praznika nastaviće u domovima, u krugu porodice.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.