Dragan Čović: Ovo je nastavak etničkog čišćenja

Vijesti 07. jan 201912:38 > 12:39
N1

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović kazao je danas nakon sjednice Predsjedništva HNS-a da HNS nije u poziciji da u Kantonu Sarajevo ''pokreće apelacije'' zbog ''neustavne vlasti'' u ovom Kantonu. Najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a u vezi odluke Centralne izborne komisije u popuni Doma naroda Federalnog parlamenta.

Na pitanje šta misli o procesu formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo, Čović je rekao da nije u poziciji da pokreće bilo kakvu apelaciju jer Hrvati u ovom Kantonu nemaju ”legitimne predstavnike”.

”U poziciji smo da ne možemo pokrenuti apelaciju u Kantonu Sarajevo jer nemamo legitimnog predstavnika. O ovom problemu u Kantonu Sarajevu govore sve apelacije, pa i ona gospođe Krišto”, rekao je Čović danas.

Dodao je da traži da Bosna i Hercegovina profunkcionira.

‘Samo tražimo da profunkcionira Bosna i Hercegovina. Hoće li neko biti Hrvat, a ime mu sugerira neku drugu poruku – nije moje da komentiram. Ali se time ne smije spekulirati. Ovo je nastavak etničkog čišćenja drugim sredstvima’‘, poručio je on.

Podsjećamo, sjednica Predsjedništva HNS-a održana je danas u Mostaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.