Čović: Ovo nisu koalicije, već partnerstva iz nužde

Vijesti 07. jan 201912:55 > 13:08
N1

Poslije sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, Dragan Čović, predsjednik ove organizacije i Hrvatske demokratske zajednice u obraćanju medijima je govorio o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini na različitim nivoima. Kako je kazao, nije riječ o koalicijama, već o partnerstvima iz nužde.

Čović je istakao da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo biti formirano i da postoje “igre nadmudrivanja”. S druge strane, ne vidi prepreku za vrlo skoro formiranje vlasti u kantonima. Potom je naglasio:

“Nije politička taktika Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice da trgujemo. Do kraja prvog mjeseca možemo završiti s formiranjem vlasti u županijama gdje imamo većine”.

VEZANE VIJESTI

Kao uslov za formiranje vlasti na nivou Federacije je naveo “definiranje Izbornog zakona”, te je dodao:

“Ovo nisu koalicije, već partnerstva iz nužde. Nama je partner onaj ko želi graditi evropsku Bosnu i Hercegovinu”.

Čović je prokomentarisao i tvrdnju da je vlast u Kantonu Sarajevo neustavna rekavši da bi u tom slučaju bila podnesena apelacija, ali da to nije moguće uraditi jer “nema legitimnih predstavnika Hrvata u vlasti“.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.