Čampara za N1: Onaj ko je pobjednik treba birati

Vijesti 07. jan 201918:00 > 18:47
N1

Aljoša Čampara, član Predsjedništva SDA govorio je za N1 i o formiranju vlasti na nivou Federacije i državnom nivou, te istakao da ta stranka nije ucjenjivala nikoga niti postavljala bilo kakve ultimatume.

On je istakao da SDA i dalje pregovara, odnosno razgovara sa strankama – te da ostaje da se vidi kakvi će biti rezultati svega toga.

Iz SNSD-a je ranije poručeno da Bh. blok i SDA postavljaju ultimatume, što je Čampara negirao.

“Ne radi se o ucjenama i ultimatumima. Moraju se održati razgovori. SDA oficijelno sa SNSD-om nije imala razgovore, kao i nekim drugim strankama. Ne radi se o ucjenama, mora se sjediti i razgovarati. Mi smo svjesni da smo relativni pobjednici, prva smo stranka na državnom nivou, HDZ i SNSD su ostvarili dobar rezultat i normalno je da budu dio parlamentarne većine. Mi iz SDA bi voljeli da to bude još jedan partner. Pozivamo Bh. blok da nam se pridruži na državnom nivou”, poručio je Čampara.

On je istakao da je SNSD izborni pobjednik u Republici Srpskoj, kao i HDZ, te da su te opcije na stolu, a zašto SDA ne podržava Zorana Tegeltiju za mandatara Vijeća ministara BiH – Čampara je kazao:

“Postoje procedure. Prema Ustavu, Poslovniku, kako to sve ide. Konsultacije, sjednica Predsjedništva, pa mandatar… Mora se napraviti politički dogovor i na razini BiH i na nivou FBiH i na nivou kantona”, poručio je.

Članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu Čampara je istakao kao osnovne prioritete SDA, te da se što se toga tiče – ne mogu stvari “uzimati kao sa švedskog stola”.

Čudi ga što Bh. blok nije NATO integracije stavio u svoj program od 17 tačaka, te naveo da će SDA i dalje pregovarati sa strankama.

“Osnova svega je da onaj ko je pobjednik – treba birati”, naveo je Čampara.

A vlast sa Draganom Čovićem?

“Mora se sa njim praviti. Naravno da se mora praviti. Bh. blok ili neko drugi, neka izbaci HDZ ili SNSD iz vlasti – mi ćemo im pomoći. Cilj je napraviti dobru vlast, ali nekada morate napraviti vlast samo sa onim ko je izborni pobjednik”, naveo je Čampara.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.