HNS će uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Uputstva CIK-a

Vijesti 07. jan 201918:19 > 18:53
N1

Stranke okupljene oko HNS-a uputit će apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Uputstva CIK-a o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH, potvrdio je predsjednik HNS-a Dragan Čović. Ranije je to učinila i SDA. Sjednica Ustavnog suda zakazana je za 31. januar no nije poznato da li će se to naći na dnevnom redu. Čović je nakon sjednice HNS-a komentirao i formiranje sarajevske kantonalne vlade, kazavši da u njoj nema nijednog Hrvata, čime je izravno prekršen Ustav. Poslao je i jasnu poruku kako je rekao, prijateljima Bošnjacima.

Iako je još prošle sedmice kazao kako će HNS uvažiti odluku CIK-a, Dragan Čović se predomislio. Ustavnom sudu BiH biće dostavljena apelacija u vezi uputstva koje je usvojila CIK o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH.

“Mi smo stava da Izborni zakon može mijenjati samo zakonodavac, a to je Parlamentarna skupština BiH. Neko misli da je HDZ BiH profitirao ovo odlukom, no to nije istina. Ovu odluku morala je donijeti struka. To su dva doma Parlamenta. Očekivanja nisu velika, no bitna je poruka da nismo zadovoljni”, kazao je Čović

U HNS nisu zadovoljni ni onim što se desilo u Kantonu Sarajevo, gdje u kantonalnu vladu nije izabran nijedan Hrvat. Prekršen je Ustav, nastavlja se etničko čišćenje, samo na drugačiji način, poručio je Čović. I ne samo u Sarajevu.

“Mi ništa drugo ne tražimo osim da BiH funkcioniše kao država, što ovde nije slučaj, Vrlo snažno ćemo poticati prijatelje Bošnjake, da ovo što rade nije dobro. Ovo je nastavak etničkog čišćenja drugim putem. Slična koncepcija se pokušava nametnuti Goraždu, Zenici”, kazao je Čović.

Na ranije prozivke da BH blok nije nije razmišljao o multietičnosti prilikom formiranja vlasti, stigao je odgovor da se Damir Filipović, izabran na poziciju ministara prostornog uređenja izjašnjava kao Hrvat. No da se Ustav u određenim stavkama ipak zaboravio, priznao je za N1 MIro Lazović, potpredsjednik SDP-a.

“I to sam na zadnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a i rekao, da je nedopustivo da se temeljne vrijednosti SDP-a urušavaju na način da se u konstituisanju kantonalne vlade ne vodi računa o multietničnosti”, kazao je Lazović.

Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevu ranije su osudili i u SDA, no ne zbog multietničnosti već činjenice da je zobiđena kako su kazali, pobjednička stranka. Predsjednik SDA to je nazvao presedanom i ne samo u BIH.

No vratimo se HNS-u. Čovic je danas bio jasan, formiranja vlasti u Federaciji neće biti dok se ne definira Izborni zakon.

“Vijeće ministara se može formirati, kao i kantonalne vlade još ovog mjeseca, uslov ostaje isti, definiranje Izbornog zakona”, kazao je Čović

Centralna izborna komisija do sada je ovjerila kandidacijske liste za izbor delegata iz Skupštine Sarajevskog, Tuzlanskog i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovo su prve kandidatske liste iz ukupno deset kantona u FBiH za izbor delegata u Federalni Dom naroda. SDA, ali i Bh. blok su poručili kako će pričekati na odluku Ustavnog suda o apelaciji na upustvo CIK-a, prije konkrenih razgovora o Federalnoj vladi.

Ustavni sud će sada pored ove, morati dati svoju ocjenu i o apelaciji HNS-a, najvjerovatnije, Borjane Krišto koja kao članica kolegija Parlamentarne skupštine može podnijeti apelaciju. Naredna plenarna sjednica biće održana 31. januara, no nije poznato hoće li se uputstvo CIK-a naći na dnevnom redu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.