Šteta za N1: Sarajevo će biti veliko gradilište u smislu saobraćaja

Vijesti 08. jan 201908:30 > 08:56
N1

Gost Novog dana ovog jutra bio je Adnan Šteta, novoizabrani ministar saobraćaja KS koji je govorio o brojnim temama, te se osvrnuo na nedavnu akciju "Tender" u vezi sa malverzacijama oko nabavke autobusa GRAS-a.

Desetak intenzivnih dana gdje smo pokušali prikupiti što više informacija. Moram vam reći da ima jako puno dobrih projekata koji su već u fazi implementacije, a izvođenje na cestama bi trebalo biti u prvoj polovini ove godine. Donijeli smo dosta projekata koje ćemo obuhvatiti budžetom, pa će Sarajevo biti veliko gradilište u smislu saobraćaja u ovoj godini“, kazao je Šteta na početku gostovanja.

Dodao je da u godini koja slijedi Sarajevo očekuje mnoštvo saobraćajnih projekata.

Što bi rekao jedan moj stariji kolega: Ne postoji škola za ministre. Da postoji vjerovatno bismo polagali neki tekst da vidimo možemo li biti ministri. Mislim da se stvorilo mišljenje u javnosti, da ljudi iz realnog sektora bježe od političkih pozicija jer tamo idu podobni, a ne stručni. Meni se ukazala mogućnost i prihvatio sam to iz razloga da kao građanin koji živi u Sarajevu dvadeset i nešto godina imam mnoštvo izazova po pitanju kvalitete života. Dosta toga se tiče saobraćaja. Uzimajući u obzir da sam poprilično ambiciozan u svim stvarima koje sam radio. U ovih desetak dana sam vidio da postoji mnogo rješenja i da se mogu brže implementirati. Dobar ministar mora biti dobar menadžer, mora znati upravljati ljudima, resursima. Mislim da se mora imati hrabrosti. Nema previše hrabrosti za pokretanje stvari da bi se sačuvao prividni mir kojeg nema“, kazao je i dodao:

Dobio sam dosta poziva koji su mi rekli da ću svojim ulaskom u politiku dati hrabrosti drugim ljudima iz realnog sektora. Ljudima u politici nedostaje hrabrosti za pokretanje određenih projekata. Meni nije baš najjasnije iz kojih razloga stoje određeni projekti niti sam ja neko ko se vraća u prošlost. Ja sam imenovan na ovu poziciju 26.12. i od tog dana gledam samo naprijed“.

Zašto neko nije neke stvari radio ranije, o tome ne bih da pričam. Puno je projekata, mi sada pokušavamo da napravimo redoslijed projekata da ne izađemo s masom projekata koje ćemo krenuti djelimično raditi. Ima projekata koji idu brže, neki sporije“, kazao je Šteta.

Akcija “Tender”?

Nažalost svjedoci smo šta se desilo neki dan sa GRAS-om. Ja sam do toga došao kroz medije, nisam imao informaciju prije toga. Radi se o tenderu koji je pokrenut u augustu prošle godine, komisija je u decembru donijela odluku o nabavci određenih autobusa određenoj firmi i tu odluku poslala na odobrenje u Nadzorni odbor. Nakon toga je to stalo, dobili smo informaciju da jedan od članova Nadzornog odbora i uposlenik GRAS-a su privedeni zbog malverzacije sa tenderima. Dobio sam informaciju da će UO i NO razmatrati način sankcionisanja spomenutih“, smatra ministar saobraćaja KS.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.