Nihad Čolpa, Dejan Šajinović i Saša Rukavina u Novom danu

Vijesti 08. jan 201914:35 > 14:39
N1

Novi dan gledajte svakog radnog dana od 7 do 10 sati.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocijenio neustavnim, ovaj dan će ipak, nizom manifestacija biti obilježen kao dan RS-a. Jedna od zvaničnica na današnjem obilježavanju biće i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kojoj će biti uručen i orden Republike Srpske na lenti, najviše odlikovanje koje RS dodeljuje za izuzetne zasluge u razvoju međudržavne saradnje i doprinos državi. Mi o ovoj temi razgovaramo sa novinarima Sašom Rukavinom i Dejanom Šajinovićem, iz studija u Sarajevu i Beogradu. Uživo smo u Banjoj Luci.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH trebalo bi da na vanrednoj sjednici u Sarajevu po hitnom postupku razmatra Prijedlog budžeta FBiH za ovu godinu, kao i prijedlog zakona o o njegovom izvršavanju. Budžet za ovu godinu po nacrtu iznosi oko 2 milijarde i 653 miliona – za 11% manji od budžeta za 2018. Hoće li biti većine za usvajanje budžeta? Na dnevnom redu su i finansijski planovi, a o svemu ovog jutra govorimo sa Nihadom Čolpom, zastupnik GS-a u PD PS FBIH.

Prije okvirno 10 godina, tačnije 15. januara 2009. godine, je Evropski parlament donio rezoluciju o Srebrenici. Tim povodom, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije će u Ljubljani održati okrugli stol na kojem je tema, između ostalog, odnos prema žrtvama 10 godina kasnije. Zijad Bećirović, predsjednik instituta, uživo iz Ljubljane govori o temama, učesnicima, porukama.

Zeničanin Dario Mihajlović danas je predsjednik gradskog vijeća Švedskog grada Ulricehman, vijeća koje čini 49 ljudi. Prije 26 godina, kao dječak, otišao je ratne 1993. iz Bosne i Hercegovine. Ovog jutra za Novi dan govori o svom putu, političkim ambicijama i odnosu prema BiH.

Prema posljednjim informacijama, ukupno je u lavinama u Alpama poginulo 10 osoba, a među poginulima u Austriji je i troje Nijemaca – 32-godišnjak, 26-godišnjak i jedna mlada žena. Hiljade ljudi i dalje su odsječene u austrijskim Alpama, a traje i potraga za nekoliko nestalih osoba. Ekipa N1 ovog jutra uživo na mjestu događaja, Katarina Brečić izvještava o razvoju situacije.

U okviru rubrike PRESS, naš gost ovog jutra novinar Arnel Šarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.