VKBI: Entitet Republika Srpska ne može obilježavati 9. januar

Vijesti 08. jan 201916:24 > 16:29
VKBI

Pored činjenice da je 9. januar odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 15. januara 2016. godine oglašen neustavnim praznikom, postoji još niz činjenica i argumenata zbog čega se ovaj datum ne može i ne treba obilježavati kao dan entiteta RS, navode iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

“Srpska demokratska stranka Bosne i Hercegovine je, posebno od druge polovine 1991. godine, pod neposrednim direktivama državnog, političkog i vojnog rukovodstva Srbije i Crne Gore i njihove nacionalističke političke, intelektualne i vjerske elite i lično vožda Slobodana Miloševića, a uz aktivnu i neposrednu podršku JNA i Državne bezbjednosti MUP-a Republike Srbije, pokrenula niz nelegalnih aktivnosti, u cilju rušenja legalnog poretka u Republici Bosni i Hercegovini i planiranja i pripremanja genocida nad Bošnjacima, o čemu postoje brojni dokazi”, navode iz VKBI.

“Sasvim je jasno da se 9. januar ne može obilježavati kao Dan entiteta RS, jer je 9. januara 1992. godine ‘uspostavljena’ paradržava Srpska Republika BiH u sastavu SRJ, dok je entitet Republika srpska svoj administrativni naziv u sastavu Bosne i Hercegovine ostvario koncem 1995. godine, potpisivanjem općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Uz to RS je entitet ravnopravnih građana i naroda, a ne entitet samo srpskog naroda. Nažalost, srpske političke strukture RS-a idu u pogrešnom pravcu i danas, 24 godine od uspostave mira u BiH, i ‘sipaju sol na ranu’ žrtvama genocida i najtežih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava”, stoji u saopćenju.

“Ne mogu se promijeniti presude UN sudova o počinjenom genocidu i zločinima protiv čovječnosti, a ovakvim i sličnim proslavama rukovodstvo RS-a i dalje srlja u ponor koji će najveću štetu i sramotu nanijeti upravo narodu iza kojega se krije – Srpskom. Istom stranputicom ide aktuelno rukovodstvo Srbije, koji najavljuju posjetu proslavi 9. januara u Banja Luci. Ovakvim potezima destabilizira se Bosna i Hercegovina, ponižavaju žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti, i ne doprinosi pozitivnim procesima integracije bh društva. Evidentno je da se ovakvim proslavama šalje jasna poruka da velikosrpski projekat još uvijek ‘živi’ u vladajućim elitama Srbije i entiteta RS”, stoji u saopćenju.

Kako navode, neophodno je da Tužilaštvo BiH odmah poduzme zakonom pripisane mjere, protiv organizatora neustavnog praznikovanja, kao i protiv odgovornih osoba koje su dozvolile da državni funkioneri i službenici u institucijama Bosne i Hercegovine ne rade 9. januara.

“VKBi će snažno nastaviti saradnju sa pojedincima, organizacijama i institucijama, srpske provenijencije, iz BiH i Srbije, koje su svojim više decenijskim radom i djelovanjem iskazale jasnu distinkciju od velikosrpkog projekta i slavljenja zločinačkih politika”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.