Bajraktarević o kupovini diploma: To je stravično, krivac je politika

Vijesti 08. jan 201918:04 > 18:08
N1

Mehmed Bajraktarević, član Saveza sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Kantona Sarajevo za N1 je govorio o kupovini srednjoškolskih diploma koju je razotkrio portal Žurnal. Kupovinu diploma je opisao kao "stravičnom", a kao glavnog krivca je naveo "politiku".

N1 televizija je pozvala Saudina Sivru, predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH –
Kantonalni odbor Kantona Sarajevo,koji je uputio zahtjev ministrici obrazovanja, nauke i mladih, Zineti Bogunić da inicira reviziju diploma, uvjerenja i svjedočanstava u sarajevskim školama. Međutim, Sivro je odbio da dođe, a na ovu temu je pristao razgovarati Bajraktarević.

On je kao jedini “legalni sindikat” u Kantonu Sarajevo naveo onaj čiji je on član – Sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja čiji je predsjednik Ibrahim Dedić.

Govoreći o zahtjevu sindikata na čijem je čelu Sivro, rekao je da svrha sindikata nije da se miješa u rad drugih institucija, već da štiti radno-pravne odnose radnika.

Kupovinu diploma je opisao sljedećim riječima:

“Kao pedagog čija se unučad školuju, zgrožen sam. Da imam mogućnost, izmjestio bi ih da se školuju negdje drugo”.

Upitan gdje je problem u ovom slučaju, odgovorio je:

“U politici je problem. Stranka demokratske akcije je uništila obrazovanje dovođenjem nestručnih ministara. Zadnjih osam godina obrazovanje ovdje vode hodže i difovci”.

Izuzeće je napravio za Damira Marjanovića, bivšeg ministra obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo za kojeg je kazao da je “časno pobjegao”.

Bajraktarević se osvrnuo i na dešavanja u Osnovnoj muzičkoj školi na Ilidži čiji je bio direktor. Komentarisao je za N1 je i optužbe na račun njegovog rada kao direktora ove škole:

“Ako se strogoća odnosno to ko kosi i vodu nose smatraju bahatošću, onda jesam bahat”.

Prema njegovim riječima, nije želio dopustiti da školski odbor upravlja institucijom, a da on bude odgovoran kao direktor.

Negira da je vrijeđao nastavnike.

Na pitanje kako spriječiti slučajeve kupovine diplome, kazao je:

Ako na pozicije dođu ljudi koji znaju ko kosi, a ko vodu nosi, onda je to moguće. Ako se vrati Stranka demokratske akcije, onda poručujem đacima da se pakuju. Vidite da vrištim da se naša djeca spašvaju”.

Bajraktarević je za kupovinu diploma rekao da je “to stravično”, te da to se ne dešava samo u obrazovanju, nego i u drugim djelatnostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.