Tri mjeseca nakon izbora formirane samo tri vlade u FBiH

Vijesti 08. jan 201918:51 > 18:58
N1

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je kandidatske liste za izbor delegata iz tri od deset kantona. Do sada su formirane samo tri kantonalne vlade, dok se u ostalim kantonima i dalje pregovora.

Ime mandatara za sastav Vlade Tuzlanskog kantona moglo biti poznato naredne sedmice, saopšteno je nakon sastanka građanskog bloka na kojem se se odlučivalo o raspodjeli pozicija u Vladi Tuzlanskog kantona. Stranke koje pored SDP-a u TK čine koaliciju su SBB, DF, Naša stranka i Stranka za BiH koje trebaju rasporediti šest preostalih ministarstava.

Do petka bi trebalo biti poznato i ime mandatara ZDK i to nakon što je gradonačenik Zenice najavio da bi Nezavisni blok, čiji je potpredsjednik, mogao napustiti koaliciju sedam stranka na čelu sa SDP-om. No dogovor je čini se ipak postignut.

Zapadnohercegovački kanton prvi je nakon parlamentarnih izbora dobio novu vladu i novi budžet, no to ne treba čuditi ako se zna da koalicija predvođena HDZ-om ima 16 od 23 zastupnika.

U međuvremenu formirana je vlada Kantona Sarajevo zahvaljujući koaliciji šest političkih stranaka koju čine stranke građanskog bloka, te vlada Unsko-sanskog kantona koja je čak dva puta imenovana nakon prošlih izbora. Prema posljednjem sazivu novu, većinsku koaliciju čine A SDA, SDP, SBB, naša Stranka i Nezavisni blok

Još uvijek nema dogovora o formiranju vlasti u Kantonu 10 gdje se dogovaraju HDZ BiH, SDA i SNSD, a kao potencijalni partner spominje se i HDZ 1990.

U BPK ponovo nema SDA, gdje o budućoj vlasti pregovaraju osim nezavisne bosanskohercegovačke liste i SBIH, SBB, SDP, DF, Goraždanska priča, Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka.

Na vlast u HNK znalo se čekati i više od godinu dana. Iako HDZ i SDA sa svojih 13, odnosno 8 zastupnika mogu formirati potrebnu većinu, čini se da u ovom kantonu čekaju na uspostavu vlasti na višim nivoima.

U Posavskom kantonu izbaran je mandatar Đuro Topić iz HDZ-a koji bi uskoro trebao predložiti ministre iz reda svoje stranke, ali moguće i HDZ 1990.

U tom kantonu zastupnici SDP-a, SBB-a i PDA potpisali sporazum o zajedničkom nastupu i i mogli bi u konačnici upravo oni dati delegata iz reda Bošnjaka u Dom naroda, umjesto do sada SDA.

U Srednjebosnskom kantonu pregovaraju SDA, HDZ i HDZ 1990, stranke koje su osvojile najveći broj glasova.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.