Veliki broj blokiranih računa kompanija u BiH

Vijesti 08. jan 201919:20 > 19:21
N1

Veliki je broj blokiranih računa kompanija u BiH. Brojni su uzroci: nelikvidnost kompanija, vlasnici kojima je cilj da prevare državu i radnike, neefikasnost zakonskih propisa te neprovođenje reformi, smatraju stručnjaci. Najveći dužnici su uglavnom firme u vlasništvu države odnosno entiteta, a Centralna banka Bosne i Hercegovine od kraja prošle godine proširila je opseg praćenja i blokiranja računa. Tako je broj blokiranih računa u BiH u prošloj godini iznosio više od 92,000, a zbog navedenih promjena u ovoj godini se očekuje još veći broj.

Iz Centralne banke za N1 poručuju kako broj blokiranih računa najviše zavisi od banka, ali isto tako da će biti od koristi institucijama koje se bore protiv nelegalnih radnji.

“Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u BiH služi prvenstveno komercijalnim bankama, poreznim organima, organima uprave, organima za provođenje zakona te ostalim nivoima vlasti prilikom otkrivanja finansijskih struktura i transakcija koje kompanije i pojedinci mogu iskoristiti na nezakonit način, npr. za izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca. Registar, takođe, pruža informacije svim pravnim i fizičkim licima koja naplatu svojih potraživanja moraju tražiti prinudnim putem preko ovlaštenih institucija”.

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić ističe da je ovakva situacija uzrokovana činjenicom da je u Bosni i Hercegovini teže zatvoriti, nego otvoriti kompaniju.

“Sa druge strane postoji veliki broj nepoštenih poslodavaca odnosno vlasnika kompanija koji koriste mogućnost da rade preko više računa te na taj način izbjegavaju plaćanje obaveza prema dobavljačima ili nekim drugim tako što koriste više računa, a onda veliki problem odnosno pomoć koju tu dobivaju je naš spor sudski sistem odnosno ceoma teško je doći do presuda po kojoj se vi nekome možete naplatiti”, kaže Zlatko Hurtić, ekspert u Vladi FBiH.

Najveći dužnici u Federaciji Bosne i Hercegovine i prošle i ove godine su bile upravo firme u vlasništvu države odnosno entiteta. Ipak, milionski gubitci nisu bili, a čini se da neće ni biti razlog za blokade računa ili naplatu dugovanja.

“Ja, kao ministar financija Vladi nikada ne bi mogla reći da mi bukvalno blokiramo te institucije…te naše rudnike, taj naš GRAS, naše Željeznice, te naše bolnice, jer to bi značilo kolaps u Federaciji”, kazala je ranije početkom prošle godine ministrica finansija FBiH Jelka Miličević.

Struka ističe da je neophodno da se u narednom periodu uradi na regulisanju zakonskog okvira, a pogotovo po pitanju stečaja, ali reformisati poslovno okruženje u našoj zemlji koje umnogome zaostaje za zemljama regiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.