Dosadašnji dobitnici Ordena RS-a: Karadžić, Šešelj, Plavšić, Tadić, Koštunica…

Vijesti 09. jan 201911:25 > 11:35
Reuters/Yves Herman

Nakon što joj je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas uručila Orden Republike Srpske na lenti, srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je da je ovo priznanje za nju potvrda "odgovorne politike Vlade i predsjednika Srbije“.

Cvijanović je ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i RS odlikovala i ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova.

U povodu “dana RS-a“, 9. januara, koji je neustavnim ocijenio Ustavni sud BiH, odlikovan je, između ostalog, košarkaš Dejan Bodiroga te zlatnom medaljom za hrabrost, za poseban doprinos u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, te za ispoljenu ličnu hrabrost odlikovani su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a Sifet Okić iz Doboja, Dragan Samardžić iz Trebinja i Njegoš Đekanović iz Banjaluke.

Inače, Orden Republike Srpske na lenti 1994. godine dodijeljeni i tadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću i generalnu Vojske RS-a Ratku Mladiću, inače, haškim osuđenicima, kao i visokim zvaničnicima RS-a Nikoli Koljeviću i BiljaniPlavšić, te književniku Vojislavu Maksimoviću i predsjedniku SRS-a VojislavuŠešelju.

Orden su tokom proteklih godina dobili bivši srbijanski predsjednici Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Cvijanović je danas dodjelila odlikovanja i drugim zaslužnim institucijama i pojedincima među kojima i Petru Ivancovu, ambasadoru Ruske Fereacije u BiH, DejanuBodirogi, košarkašu iz Srbije, za zasluge u razvoju sporta i humanitani rad, Dječijem horu Vrapčići za uspjehe na festivalima u zemlji i inostranstvu, te posthumno SlavkuLisici general-majoru Vojske RS. Odlikovanja su dobili udruženje “Mozaik prijateljstva”, kao i pripadnici MUP-a RS-a SifetOkić, Dragan Samardžić, Njegoš Đekanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.