Hasečić za N1: Ptice na grani znaju šta se desilo, zlikovce sam osjetila na koži

Vijesti 09. jan 201912:35 > 12:41
N1

Predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić za N1 je kazala da je krajnje vrijeme da političari iz BiH kažu "Dosta je" i da se okrenu prema narodu i preživjelim žrtvama rata, povodom današnjeg obilježavanja Dana RS.

“Što se budala ponosi, normalan se stidi. I ptice na grani znaju da se u BiH desila agresija i genocid. Ja sam osjetila zlikovce na svojoj koži dva puta u Višegradu i ne treba mi niko pričati šta se desilo u mom Višegradu, koji je za dva mjeseca etnički očišćen. Jedna sam od hiljade silovanih žena, stotine u mom Višegradu. Ko misli graditi budućnost na našoj muci, vara se. Mislim da je krajnje vrijeme da naši političari iz sva tri naroda koje smo birali kažu: Dosta je i da daju ovom narodu, posebno žrtvama šansu da pokušaju živjeti život dostojan čovjeka”, kazala je Hasečić za N1.

Dodala je da se treba raditi sa najmlađšim generacijama kako bi se podigla svijest o proteklim dešavanjima.

“Sinoć sam čitala šta se dešava u mom Višegradu na mostu Mehmeda paše Sokolovića, citiraću pokojnog prijatelja: Ako ovo vidi mehmed paša, okretat će se u grobu. Mislim da treba raditi sa omladinom, podignuti svijest i sprovesti zakon o negiranju genocida i priznavanju pravosnažnih presuda. Ako svaki dan slušamo: Nisam kriv, lažu! to onda ide u nedogled. Ja i hiljade silovanih žena smo bili haški svjedoci”.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.