Brnabić: Naša ljubav i briga prema RS ne znači mržnju i nebrigu prema BiH

Vijesti 09. jan 201914:29 > 14:35
Screenshot

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se danas u Banjaluci na svečanosti povodom Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“Za razliku od nekih, za Srbiju su važni istorijski dogovori. Međunarodno pravo za nas nije samo mrtvo slovo na papiru. I nije nam teško i nikada nam neće biti teško da poštujući druge ostajemo verni samima sebi i onom što smo nasledili iz prethodnih vremena”, poručila je Brnabić, između ostalog, u svom govoru.

Kako je kazala, Srbija će poštovati svaku odluku koju konsenzusom donesu sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

“Ali ćemo se uvek, naravno, posebno brinuti za građane RS što je sasvim i prirodno. Naša ljubav i briga prema RS ne znači mržnju i nebrigu prema BiH niti će ikada to značiti. Naprotiv, čini mi se da mostovi i putevi koje gradimo ka RS jesu mostovi i putevi i ka BiH. Posebno ćemo se baviti osnaživanjem naših specijalnih veza kroz jačanje saradnje u kulturi i obrazovanju”, navela je Brnabić.

Narodna skupština RS-a krajem 2016. godine usvojila je Zakon o Danu RS u kojem se navodi da se “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske”, kao i da se on obilježava i praznuje kao sekularni praznik. Prema ovom Zakonu Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja.

Do donošenja Zakona o Danu RS-a došlo je nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Nakon toga je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, a referendum je održan 25. septembra 2016. godine iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

I Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za Dan RS podstaknut osjećanjima i događajima od značaja za samo jedan narod, te da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

U januaru prošle godine deset delegata u Vijeću naroda RS dostavilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH radi osporavanja Zakona o Danu RS navodeći da je ranija presuda Ustavnog suda BiH “jasno kazala da se taj datum ne može obilježavati kao dan entiteta”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.