Vulin: Republika Srpska je moj dom

Vijesti 09. jan 201915:18 > 15:23
Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“Srbija doživljava Republiku Srpsku kao svoj spoljnopolitički prioritet. Svaka naša akcija i odluka je uvek vezana za to kako će se ona odnositi na Republiku Srpsku. Dok je na čelu Srbije Aleksandar Vučić, Republika Srpska će biti čuvana i sačuvana”, poručio je Vulin prije svečane akademije u Banjaluci povodom Dana Rs koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

On je naveo da su Srbi danas suočeni sa prijetnjom stvaranja “velike Albanije” i poništavanja srpskog postojanja gdje god nemaju svoju državu i gdje god drugi odlučuju o njima, zbog čega nemaju pravo da odustaju od rješavanja srpskog nacionalnog pitanja. 

“Kada budemo rešavali ovo pitanje moramo to uraditi tako što ćemo posmatrati srpstvo u celini. Srbi moraju imati jedinstven centar, jedinstven politički put i odluke koje se moraju donositi u Beogradu, u zajedništvu svih Srba i vodeći računa o svim delovima srpstva”, smatra Vulin.

On je rekao da se u Banjaluci i Republici Srpskoj osjeća kao kod svoje kuće. 

“Republika Srpska je moj dom, dom svih Srba i svih ljudi koji veruju u slobodu i da se za nju vredi boriti”, naglasio je Vulin i svim građanima čestitao današnji veliki praznik.

On je Dan RS čestitao i svim Srbima, jer, kako je naveo, “praznik Republike Srpske je praznik za sve Srbe, dokaz uspješnosti borbe za slobodu i potrebe borbe za slobodu”.

Komentarišući odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je Dan RS neustavan, Vulin je rekao da on poštuje odluke organa Republike Srpske i njenih građana.

“Niko ne može zabraniti građanima Republike Srpske da imaju svoje praznike. Ne verujem da je ovaj praznik uperen ni protiv koga. Ako je nekome stalo do BiH, mora mu biti stalo i do Republike Srpske, jer ako je Republika Srpska uspešna – biće to i BiH, a sve drugo nas vodi do užasa rata”, poručio je Vulin.

Narodna skupština RS-a krajem 2016. godine usvojila je Zakon o Danu RS u kojem se navodi da se “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske”, kao i da se on obilježava i praznuje kao sekularni praznik. Prema ovom Zakonu Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja.

Do donošenja Zakona o Danu RS-a došlo je nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Nakon toga je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, a referendum je održan 25. septembra 2016. godine iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

I Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za Dan RS podstaknut osjećanjima i događajima od značaja za samo jedan narod, te da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

U januaru prošle godine deset delegata u Vijeću naroda RS dostavilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH radi osporavanja Zakona o Danu RS navodeći da je ranija presuda Ustavnog suda BiH “jasno kazala da se taj datum ne može obilježavati kao dan entiteta”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.