BH-Gas reducirao isporuku gasa Sarajevogasu

Vijesti 12. mar 201512:19 > 12:20
Reuters

Kompanija BH-Gas primorana je izvršiti reduciranu isporuku gasa prema Sarajevogasu zbog povećanja duga tog preduzeća prema BH-Gasu, koji na današnji dan iznosi više od 70 miliona KM, saopćeno je iz te kompanije.

Ističe se da je navedena mjera u skladu sa zaključcima Vlade FBiH od 10. februara i Vlade Kantona Sarajevo od 23. februara, te da je neophodna da bi bilo osigurano snabdijevanje Bosne i Hercegovine gasom u narednom periodu.  

Iz BH-Gasa navode da su osigurali dovoljne količine gasa za održavanje gasnog sistema i isporuku zaštičenim potrošačima, u skladu s bilansom energetskih potreba za Kanton Sarajevo, te da je odgovornost na kompaniji Sarajevogas da rasporedi isporučene količine gasa prema tim kategorijama korisnika.  

Naglašavaju da očekuju da Sarajevogas u najkraćem roku, shodno pomenutim zaključcima Vlade FBiH i Vlade KS-a, izmiri dio svojih obaveza i dostavi mjenice kao garant plaćanja, te da u narednom periodu ispoštuju dinamiku plaćanja koju su predložili zajedno s Vladom KS-a.  

Iz BH-Gasa su precizirali da je Sarajevogas u januaru 2014. uplatio 17,2 miliona KM, a da je u februaru iste godine uplata iznosila 16,3 miliona KM. U januaru 2015. uplaćeno je samo 10 miliona KM, a u februaru 2015. godine 11,8 miliona KM, što je 35 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.  

Zbog neplaćanja obaveza Sarajevogasa za uredno isporučeni i potrošeni gas, BH-Gas tvrdi da nije u mogućnosti redovno izmirivati svoje obaveze prema Gazpromu zbog čega plaća ogromne penale, a što utiče na cijenu gasa za krajnje potrošače, te je stoga ova redukcija uvedena kako bi BH-Gas zaštitio gasni sistem BiH, kao i potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze.  

Ukoliko Gazprom poduzme mjere obustave gasa prema Bosni i Hercegovini, potpunu odgovornost preuzima KJKP Sarajevogas i njegov vlasnik, saopćeno je iz BH-Gasa.