Kacin: U Srbiji jedan odlučuje i jedan govori

Vijesti 09. jan 201916:42 > 17:02
N1

U Ljubljani je danas održan okrugli stol o temi "Deseta godišnjica rezolucije EP o genocidu u Srebrenici", na kojem je bilo riječi o razdoblju donošenja rezolucije, te kakvo je stanje i odnos prema žrtvama deset godina kasnije. Gost Dana uživo bio je Jelko Kacin, slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu i jedan od autora Rezolucije EP o genocidu.

“Deset godina je prošlo otkako smo usvojili Rezoluciju u kojoj se pozivaju Parlamenti drugih država koje su se rodile raspadom Jugoslavije usvoje tu rezoluciju. Samo jedan Parlament nije usvojio tu rezoluciju i to je Parlament BiH. To govori o tome koliko je jedna država spremna da se suoči sa svojom prošlošću”, kazao je Kacin.

Negiranje genocida?

“Mislim da je tog negiranja znatno manje. Mislim da je danas bila prisutna jedna želja i poruka da gospodin Inzko koristi bonske ovlasti i usvoji Rezoluciju. Mislim da smo unazad 10 godina dokazali da je EU stalo do BiH, da su sve političke partije podržale rezoluciju”, dodao je Kacin.

Kako komentariše negiranje genocida Ane Brnabić?

U Srbiji samo jedan odlučuje, jedan govori i ostali nemaju vlastite odgovornosti jer samo ponavljaju. Ako bi se poštivao srpski Ustav onda bi se znalo kakva su ovlaštenja Predsjednika, kakva predsjednice Vlade. Pošto ove sve funkcije objedinjuje jedna persona i ona diktira pravce. U Srbiji u ovom momentu nema institucija, institucije ne rade, sve je personificirano do kraja i takva Srbija, mislim da je to svima jasno, ne može biti dio EU“, dodao je Kacin.

Priznavanje genocida sklanja stereotipe o kolektivnoj odgovornosti, kazao je Kacin.

Priznavanje gencida ukida stereotipe o kolektivnoj odgovornosti jednog naroda za genocid. Genocid je počinjen, zna se ko je odlučio, zna se ko je izvršio i to je samo jedna faza kroz koju se srpski narod u BiH može rasteretiti kolektivne odgovornosti. Očekujem da u jednom momentu dođe do sazrijevanja“, kazao je Kacin.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.