Duraković: Mi znamo šta se desilo tog januara 1992. godine u Skupštini Srba

Vijesti 09. jan 201917:23 > 17:28
N1

Lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković kazao je da se "dobro zna šta se desilo devetog januara", povodom današnjeg obilježavanja Dana RS kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Duraković je kazao kako se o današnjem danu može govoriti sa dva aspekta.

Mi o tome možemo govoriti u dva aspekta: Jedno je sa aspekta legalnosti, a drugo s aspekta moralnosti onih koji obilježavaju to danas. Mi kao Bošnjaci povratnici, kao jedna senzibilna kategorija, 9. januar je religijski, krsna slava, Sveti Stefan kako oni kažu. S druge strane imamo činjenicu da je Ustavni sud neustavnim proglasio obilježavanje Dana RS“, kazao je i dodao:

Danas, iako dajemo značaj ovom danu, zaista jedine predstavnike međunarodne zajednice smo mogli vidjeti iz Srbije, i to premijerku“.

Duraković je kazao da je osnivanje RS-a bio samovoljan čin.

Mi znamo šta se desilo tog januara 1992. godine u Skupštini Srba koji su samovoljno proglasili RS kao paradržavu jer je BiH tada bila međunarodno priznata zemlja. To je bio samovoljan čin, toliko o njihovoj volji i namjeri da žive sa druga dva naroda u BiH. Mi vrlo dobro znamo, posebno mi u Istočnoj Bosni, šta je krenulo toga dana od Prijedora i Višegrada“.

Njihovo kompletno rukovodstvo je osuđeno na više od 1.000 godina zatvora. Dodik je nastavio, plus je dobio motiv iz Srbije, da se ponaša kako on želi“, dodao je Duraković.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.