Građani Banjaluke o obilježavanju 9. januara

Vijesti 09. jan 201917:25 > 17:32
N1/Ilustracija

Kadeti Policijske akademije, u uniformama srpskog oficira i vojnika iz Prvog svjetskog rata, predvođeni konjanikom otvorili su svečani defile povodom obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Uslijedili su ešaloni policije i pripadnika Specijane antiterorističke jedinice i Jedinice za podršku, ali policijska vozila.

Na fotografiji je multifunkcionalno, teretno, oklopno vozilo “Despot” proizvedeno u Bratuncu.

Intonirane su himne Republike Srpske i Srbije.

“Da budemo jedinstveni, da se ne dijelimo i da uvijek budemo okupljeni oko interesa naše republike”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica RS, obraćajući se defileu.

Ratni veterani, poštari, studenti, sportisti… Hiljadu učesnika predstavljalo je civilni sektor. Više hiljada građana im je aplaudiralo.

Pitali smo i građane Banjaluke o obilježavanju 9. januara. Evo šta su nam kazali:

“Svaka država ima svoj dan republike pa tako i naša ma koliko mala ili ma kakva bila. Kako vam se čini ovo što vidite na ulicama? Fantastično”.
“Nešto veličanstveno.”
“Zaista trebamo da uživamo u današnjem danu da zajedničkim snagama radimo i svi poboljšamo položaj svih građana koji žive u RS.”

Svečana akademija je počela predstavljanjem kulturnih, istorijskih i geografskih činjenica o Republici Srpskoj.

Zvanicama se prva obratila Ana Brnabić, predsjednice Vlade Srbije.

“Naša sadašnjost nam pokazuje da je moguće biti razdvojen granicama a ostati nerazdjeljiv i jedinstven”, kazala je Brnabić.

Gosti svečane akademije bili su i Dragan Čović, Emir Kusturica, patrijarh Irinej, te brojni politički predstavnici Republike Srpske i Srbije.

“Želimo da gradimo budućnost sa svima koji poštuju Republiku Srpsku bez obzira na vjeru, naciju, svako je dobrodošao da ovdje živi i izražava svoje stavove i svoje mišljenje”, kazala je Cvijanović.

Cvijanović je Ordenom RS na lenti odlikovala Anu Brnabić, odlikovanja su dobili i ruski ambasador Petar Ivantsov, košarkaš Dejan Bodiroga, a posthhumno je odlikovan i general Slavko Lisica.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.