Od čega zavisi put BiH prema NATO savezu

Vijesti 09. jan 201917:53 > 18:28
N1

Pismo američkog državnog sekretara Michaela Pompea članovima Predsjedništva BiH, u kojem poziva nadležne da Briselu što skorije dostave godišnji Nacionalni plan reformi i time aktiviraju MAP - izazvalo je brojne reakcije. Taj potez, naveo je Pompeo, neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će pozitivno utjecati na modernizaciju Oružanih snaga, poboljšati sigurnost i ojačati proces reformi na putu ka EU.

Pompeo piše kako razumije zabrinutost unutar Predsjedništva BiH da bi približavanje NATO savezu moglo narušiti odnose sa susjednim državama – no, ističe, da Srbija iako nije članica, niti je izrazila želju da to postane, ima viši stepen saradnje sa Alijansom, nego što to ima BiH.

Ipak predsjedavajući državnog Predsjedništva Milorad Dodik, s podsmjehom je i na sljedeći način prokomentarisao pismo koje mu je uputio visoki američki zvaničnik:

“Eto, Sjedinjene Američke Države zamislite imaju državnog sekretara. Danas slavim Dan Republike nema pisma, nema knjige, nema filma ili nečega, pozorišta koje bi moglo da me skrene s ovih slavskih dana, sutra ću ga čitati”, kazao je Dodik.

Pismo je pročitao član Predsjedništva Šefik Džaferović, te kako je naveo i američki državni sekretar, da je želja BiH za približavanjem Alijansi naglašena u državnoj Strategiji vanjske politike, na to podsjeća i Džaferović.

“Stavovi izneseni u pismu su potpuno kompatibilni sa glavnim vanjsko-političkim ciljevima i opredjeljenjem Bosne i Hercegovine potvrđenim ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Zakonom o odbrani i Strategijom vanjske politike BiH”, poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić pismo shvata kao pruženu ruku i pomoć Američke administracije na putu reformi.

“Bosna i Hercegovina i njene institucije su se već ranije opredijelile i obavezale da nastave put ka evroatlantskm integracijama kroz relevantne zakone i strategije, i mi ćemo insistirati da se taj put nastavi”, kazao je Komšić.

Ambasador Bosne i Hercegovine pri NATO-u Almir Džuvo navodi da poziv za predaju Nacionalnog plana ostaje otvoren, nije vremenski determiniran, no, najbolje bi bilo da se preda što skorije radi stabilnosti zemlje, time i cijele regije.

“Učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misijama, kao što je Afganistan, doprinijelo je jačanju povjerenja i pokazalo da zahvaljujući mogućnostima kojim Oružane snage Bosne i Hercegovine, i sama država raspolažu, mogu biti partner NATO saveza. Tako da, komentari oko „olakšica“ apsolutno ne stoje. Poziv na predaju Nacionalnog plana je produkt dugogodišnjeg partnerstva sa NATO savezom”, kazao je Džuvo.

Ambasador Slovenije u NATO-u, Jelko Kacin, poručuje od čega će ipak zavisiti put BiH ka ovom vojnom savezu.

“Sve zavisi od Beograda, ako Beograd može onda može Banjaluka dva puta više, ako Beograd neće, onda Banjaluka dva puta više negira tu mogućnost”, kazao je Kacin.

Na pitanje da li će na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministara biti spremnosti da se usvoji Nacionalni plan i konačno aktivira MAP, ministrica odbrane, Marina Pendeš u telefonskom razgovoru kaže, ne postoji niti jedan objektivni razlog protiv usvajanja. S druge strane bez odgovora ministra vanjskih poslova Igora Crnatka o tome da li će ipak ključna biti Odluka NSRS o vojnoj neutralnosti RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.