Fuad Kasumović za N1 o večeri sa Bakirom Izetbegovićem

Vijesti 09. jan 201918:06 > 18:07
N1

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović iz Nezavisnog bloka gostujući u Danu uživo na N1 govorio je susretu sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem na večeri na koju je pozvan.

Otkud na večeri sa gospodinom Bakirom Izetbegovićem?

“Na poziv bivšeg člana Predsjedništva BiH gospodina Izetbegovića, ja njega znam preko 20 godina. Pozvan sam na večeru u hotel Bristol i pristao sam. Ja kako znam, sa gospodinom Izetbegovićem nikad nisam bilo lično u svađi osim što se ne slažem sa politikom koju vodi”.

Otkud s njim na večeri? Jeste li išli na pregovore?

“Vi znate da ja sjedim sa svakim živim, da je Izetbegović sjedio i sa Nikšićem, sa svima… Zbog čega je ne bih mogao sjesti sa svakim, da vidim, da čujem šta i kako. Da oni nisu promijenili mišljenje o meni i o mojoj politici koju vodim”.

A jesu li ?

“Sada kada im trebam, jesu”.

A treba te im? Na koji način? Šta vam je ponudio Izetbegović? Trebate im vi i Nezavisni blok?

“Trebam im ja i Nezavisni blok. U varijanti kada bi mi išli sa SDA u Zeničko-dobojskom kantonu, imamo većinu i možemo formirati vladu. Vi znate da četiri zastupnika u Federalnom domu, isto tako imaju odmah broj od 52, mogu većinu formirati, tako isto na nivou države. Čim je počela priča oko toga, u medije je otišlo zato što je SDA-u to trebalo. Ja nisam ništa krio, ako treba reći i šta sam večerao. Moj odgovor je bio, čudi me da me ne znate. Fuad Kasumović nikad nije bio trgovac, a ne želim ni sada biti”.

Znači da vam je ponuđena neka trgovina?

“Onog momenta kada je počela priča oko toga, ja sam tu priču odbio. Ja sam rekao, niti mi šta treba, niti šta prodajem, niti šta kupujem. Doašo samd a porazgovaram. Moj koncept kako ja vidim ovu državu i koncept koji vodi SDA, HDZ i SNSD je isto kao BiH i Amerika, toliko je to dijametralno suprotno. Ja nisam trgovac niti me jedna pozicija zanima”.

Zašto nije Šepić bio?

“Nezavisni blok je zahvaljujući meni ostavrio rezultat da je od 253 partije, sedma partija u ovoj državi. Ako pogledate gdje su osvojeni rezultati, jasno će vam biti da je Zenica iznijela ove rezultate. Politika koju vodim u Zenici, građani sve tri nacionalnosti to obilato prihvataju. Ja mislim da građani BiH strašno griješe kada su izbori u pitanju. Dugo godina, od rata na ovamo, vidite dokle su nas doveli. Ovo ne vodi ničemu, ovaj koncept, ja želim ponuditi građanima novi koncept”.

Gdje je Šepić, da li ga informirate o sastancima?

“Mene ne zanima ništa, ja sam na zalasku karijere, sve sam bio u ovoj državi, želim da pokušam promijeniti ovaj sistem. Šepić je predsjednik te partije i ja ga 100 posto podržavam”.

Vidite li NB kao dio vlasti na nivou FBiH?

“Ja sam zadužen za ZDK, što se mene tiče mi idemo sa Bh. blokom, tu nema dileme. SDP je u sve ovo ušao previše oprezno po meni. Previše oprezno. Ja nisam taj tip čovjeka, ja volim akciju, ne vidim nikakvog razloga da se ova sapunica rasteže. Ovoj državi trebaju hitne mjere, hitne vlade. Ja ne idem sa ovakvom SDAOvakva SDA ne može sebi sama pomoći. Mi hoćemo pokupiti sve građane koji još ovu državu smatraju svojom i da krenemo raditi”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.