Džaferović: Brnabić stala rame uz rame sa zločincima Karadžićem, Krajišnikom…

Vijesti 09. jan 201918:48 > 19:27
N1

I ove godine, uz dodjelu priznanja, defile, svečanu akademiju i prijem u Banjaluci - obilježen Dan Republike Srpske, 9. januar, dan koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Na svečanom obilježavanju osim domaćina i visoki dužnosnici Srbije, ali i HDZ-a BiH. Zbog obilježavanja Dana RS stižu brojne reakcije iz BiH.

Obilježavanje 9. januara kao dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predstavlja grubo kršenje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je proslava ovog datuma kao praznika proglašena neustavnom, ocijenio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Poručio je da svi oni koji učestvuju u ovom antiustavnom činu grubo narušavaju Dejtonski mirovni sporazum.

“To se odnosi i na zvaničnike Republike Srbije koji svojim čestitkama i prisustvom u Banjaluci na ovaj dan iskazuju nepoštivanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija te ohrabruju predvodnike politika koje ugrožavaju sigurnost u regiji. Premijerka Republike Srbije prihvatila je odlikovanje kojima su ranije odlikovani Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi presudama međunarodnih sudova osuđeni ratni zločinci, čime je stala rame uz rame s njima”, poručio je Džaferović.

Saopštenjim za javnost danas su reagirale i Naša Stranka i SDP. Poručeno je da je entitet RS adminstrativna jedinica koja postojio od Daytona. Zvaničnici Srbija i Rusija koji su se pojavili u Banjaluci, moraju znati da tim činom negiraju Ustav i pravni poredak BiH, odnosne odluke Ustavnog suda.

O 9. januaru danas je govorila i Bakira Hasečić kao uvodničarka na skupu posvećenom početku genocida u BiH kazavši kako je proslava 9. januara prije svega sraman čin.

Slično je na skupu posvećenom Srebrenici u Ljubljani istakla i Kada Hotić koja je govorila o užasima genocida kroz koje prošla njena porodica.

Šef kluba HDZ BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Mladen Bošković nije želio komentirati odlazak svojih stranačkih šefova na svečanu akadmiju u Banjaluku.

O proslavi 9. januara ranije su se očitovali i Bošnjaci u organima vlasti entitata RS podsječajući da su još 5. januara 2018. godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS-a te da očekuju da ista bude što prije razmatrana.

Podsjetimo Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2015. godine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, a po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetebegovića.

U svom zahtjevu, Izetbegović je podsjetio kako je “9. januar 1992. godine datum kada je ‘Skupština srpskog naroda u BiH’ usvojila ‘Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH’ na područjima ‘srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH'”. Tom deklaracijom predviđeno je i “teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine”, naveo je. Takođe na taj datum obilježava se i praznik Sveti Stefan što je diskriminirajuće za nesrbe u ovom entiteu, što je Ustavni sud i presudio.

Godinu dana kasnije Ustavni sud će odbiti zahtjev NSRS za preispitivanje odluke, te su van suspendirali referendum u RS. Tužilaštvo je u međuvremenu obaviješteno da bh. entitet ne poštuje odluku Ustavnog suda. Kasnije će Tužilaštvo podnijeti i optužnicu protiv četiri osobe zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda u vezi sa referendumom, no optužnica je ubrzo odbačena.

Više detalja u prilogu Tine Jelin-Dizdra.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.