Cenić: Za mene je parada bila 25. decembra gdje se pokazalo šta je RS dostigla

Vijesti 09. jan 201920:22 > 20:30
N1

Bivša ministrica u Vladi Republike Srpske, profesorica, ekspertica za ekonomiju, ali i kritičarka politike Svetlana Cenić gostujući u Pressingu na N1 govorila je o obilježavanju Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“Postoji presuda Ustavnog suda BiH da je taj praznik proglašen neustavnim, ali zašto neustavnim? Republika Srpska stalno se poteže za tim da je to ‘92. pa evo slavi se 27. rođendan, a januara 92. još uvijek je postojala Bosna i Hercegovina onakvu kakvu je pamtimo. Još uvijek zvanično nije počeo rat, znači to se smatra secesionističkim aktom i zbog toga je neustavno. Apelacija Ustavnom sudu BiH gospodina Izetbegovića je samo išla na ruku, pogotovo gospodinu Dodiku, i svim njegovim tim satelitima i od toga sad pravi paradu”, kazala je Cenić.

Kako je navela, ranije se ovaj dan obilježavao bez velikog spektakla.

“Bio je običan dan, akademija, sticajem okolnosti nikada nisam bila u to vrijeme u državi. To nije bilo ništa spektakuralno. Onda je postalo spektakularno. Na moju veliku žalost, za mene je parada bila 25. decembra gdje se pokazalo šta je to Republika Srpska dostigla, koje nivoe, time što su počitistili mirne proteste, što je policija udarila na svoj vlastiti narod, što su se duge cijevi potezale, što je bilo hapšenja, privođenja, pa evo i potjernica. To je po meni parada”, kazala je Cenić.

“Ovo danas što se dešavalo desilo se nakon tako monstruoznih stvari, takve represije, da meni ne pada na pamet da nekom čestitam, šta da čestitam? Sa tog Davidovog trga momak je odveden, nikad se svojim roditeljima vratio nije”.

Da li je akcija 25. decembra provedena da bi se očistio trg?

“Upravo se birao 25. da se takve stvari urade. Pretužna sam da se danas neko slavodobitno raduje kada iza sebe ima neriješena ubistva. Zamislite šta bi se desilo da to nije David Dragičević, Srbin, od oca Srbina, da je to bio Hrvat ili Bošnjak, zamislite tek onda. Ja sam bila prvi opoziocionar Miloradu Dodiku. Tad su mnogi koji sad sebe zovu opozicijom bili s njim u vlasti ili drugovali snjim. Većina opozicije u RS itekako s njim druguje. Evo vam tipičan primjer Dragana Čavića”.

Šta se desilo s njim?

“Nije se desilo ništa neočekivano, ništa od onog što ja nisam znala 2005. ili 2006. On ima kompleks Dodika i većina njih ima taj kompleks. Sarađivala sam sa gospodinom Ashdownom, učestovalal sam u nekim reoformama, niste mogli bez visokog predstavnika, ali isto tako dobro znam, gospodin Ashdown, pokoj mu duši, kakav god da je bio bio je dovoljno iskren da kaže da dogovorio sve sa Draganom Čavićem i Miloradom Dodikom i znala sam šta na slijedi onda kada je Mladen Ivanić povukao podršku toj vlasti i ostavili su nas na ledini. To je najuspješnija vlada u novijoj istoriji Republike Sprske”, navela je Cenić gostujući u Pressingu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.