Cenić: Srbiji nije u interesu da pripoji RS, ko će to hraniti

Vijesti 09. jan 201921:08 > 21:12
N1

Kad god Srbija krene da ratuje ona se sužava. Tako se izgubila i Jugoslaviju jer "hoćemo više, mi smo 'jednakiji'". Mislim da Srbiji nije u interesu da pripoji Republiku Srpsku, kazala je tokom gostovanja u Pressingu profesorica Svetlanu Cenić.

N1: Kazali ste da što se tiče proslave Dana Republike Srpske nema se šta čestitati nakon zbivanja od 25. decembra i hapšenja ljudi iz grupe Pravda za Davida. Iz entitetskih vlasti su poručili kako su htjeli spriječiti državni udar?

Ne znaju oni šta je državni udar. Prvo hoće da je Republika Srpska država, a poslije se iznenade kad im treba kredita. S druge strane ne znaju šta je državni udar, to pali kod onog neukog svijeta, a pri tome se dešava pravi državni udar jer predsjedavajući državnog Predsjedništva zagovara secesionističke politike.

N1: Rijetko šta kao 9. januar ujedini vlast i opoziciju u Srbiji? Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić je rekao da bi 9. januar trebao biti praznik svih Srba. Koliko RS služi kako prilika političarim i akademskim krugovima u Srbija da pokažu kako ova zemlja nije najveći gubitnik ratova devedesetih, kako mnogi smatraju?

Biće opet gubitnik, kad god Srbija krene da ratuje ona se sužava. Tako se izgubila i Jugoslaviju jer “hoćemo više, mi smo ‘jednakiji'”. Mislim da Srbiji nije u interesu da pripoji Republiku Srpsku. Ko će to hraniti. Republika Srpska je samo moneta za potkusurivanje. Ako nastave sa ovom politikom sljedeća će na red “iskočiti” Vojvodina. Takva vrsta širenja Srbije dovela je do njenog skupljanja.

N1:Sve veliki borci za nacije, a odoše ljudi. Zanimljivo, ne idu njihova djeca?

Kada pogledat kako funkcionišu razne kriminalne organizacije, mafija, po svijetu vidjećete da neće oni svoju djecu da uključuju u kriminal, a kod nas uključuju svoju djecu u kriminal. Mladi odlaze i odlaziće, sve je veći red pred ambasadama. Pitajte njemačku ambasadu koliko je unaprijed zakazanih termina.

N1:Ide se na Zapad koji se optužuje, a ne u Rusiju?

A ugostitelji ne idu u Srbiju, idu u Hrvatsku.

N1:Političari ovdje pričaju o prosječnoj plati od 1.000 KM kao o naučnoj fantastici?

Voljela bih da vidim kako bi neko od njih preživio nekoliko mjeseci sa tih 1.000 KM. Voljela bih i da čujem objašnjenje kako su sa tim svojim plaćama i honorarima stekli silnu imovinu. Imala sam u komšiluku jednog “šefića” koji je preko noći kupio jednu, pa drugu kuću, stan…a ja živim pod kirijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.