Kanton Sarajevo: Vrijednosti zagađenja zraka u padu

Vijesti 10. jan 201909:30 > 09:34
ELVIS BARUKCIC / AFP

Mjerne stanice u Kantonu Sarajevo u četvrtak ujutru zabilježile su pad vrijednosti zagađenja zraka u odnosu na prethodni dan.

Prekoračenje tolerantnih vrijednosti PM10 mikrograma po kubnom metru čestica zabilježeno je na mjernoj stanici Vijećnica, a iznosi 76,58.

U poređenju sa srijedom ujutru kada je zabilježeno 210,93 PM10 čestica jasno je da se radi o značajnom padu zagađenja zraka.

Još veći pad PM10 čestica registrovan je na Otoci. U srijedu je mjerna stanica u tom sarajevskom naselju izmjerila 350,33 PM10 mikrograma po kubnom metru čestica u zraku, a jutros 37,29.

Mjerna stanica na Ilidži u četvrtak je izmjerila 61,25 PM10 čestica. U Ilijašu je prekoračenje tolerantnih vrijednosti ostalo značajno, jer je jutros osam sati izmjereno 234,76 PM10 mikrograma po kubnom metru čestica u odnosu na 342,82 prethodnog jutra.

Mreža monitoringa kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo se trenutno sastoji od šest automatskih stanica, a uspostavljena je u skladu sa Pravilnikom o monitoringu kvaliteta zraka Federacije BiH. Automatske mjerne stanice postavljene su na lokacijama Vijećnica, Otoka, Ilijaš i Ilidža (mobilna stanica) i dio su mreže Kantona Sarajevo, a na lokacijama Ivan Sedlo i Bjelave su dio mreže kojom upravlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Praćenje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo organizuje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša na osnovu odluke o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo.

Poslove monitoringa kvaliteta zraka za potrebe Kantona Sarajevo vrši ovlaštena institucija – Zavod za javno zdravstvo Kantona Saraejvo, putem četiri automatske mjerne stanice. Centar za prikupljanje i obradu podataka sa svih stanica koje čine mrežu monitoringa kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo, nalazi se u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U Kantonu Sarajevo na snazi je epizoda Upozorenje u slučaju prekomjerne zagađenosti zraka, koju je Stručno tijelo za nadzor i koordinaciju proglasilo 9. januara.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.